Activitatea fizică: antidotul împotriva bolilor cardiovasculare


Numeroase studii de cercetare au examinat, în ultimele decenii, relația dintre activitatea fizică, forma fizică, și sănătatea cardiovasculară. Stilul de viață sedentar este unul dintre cei 5 factori majori de risc ale bolilor cardiovasculare, împreună cu hipertensiunea arterială, valorile anormale ale lipidelor din sânge, fumatul și obezitatea. Există totuși o veste bună, și anume aceea că puteți face ceva în această privință. Exercițiile regulate, mai ales cele aerobice, vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă și pot scădea, de asemenea, riscul de a avea un atac de cord sau de a vă confrunta cu un alt eveniment cardiac, cum ar fi un accident vascular cerebral. Acestea pot reduce totodată riscul de a fi supus unor proceduri de revascularizare coronariană. ...

Exercițille aerobice includ mersul pe jos, jogging-ul, săritul corzii, mersul pe bicicletă, schiatul, patinajul, canotajul, și cursurile de aerobic sau cardio.

Exercițiile regulate au un efect favorabil asupra multora dintre factorii de risc stabiliți pentru bolile cardiovasculare și pot favoriza următoarele:

(1) Scăderea în greutate, contribuind la reducerea tensiunii arteriale.

(2) Reducerea nivelulului de colesterol rău din sânge (LDL), precum și a colesterolului total, crescând nivelul de colesterol bun (HDL).

(3) La pacienții cu diabet zaharat, mărește capacitatea organismului de a utiliza insulina pentru a controla nivelul de glucoză din sânge.

Pentru a obține beneficii maxime, ar trebui să faceți exerciții aerobice treptat, cel puțin 20/30 de minute, de 3/4 ori pe săptămână. Încercați diferite exerciții în fiecare zi pentru a începe un program regulat de exerciții aerobice. ...