Cardiologie


Piept | Cardiologie (Medicine Field)


Descriere

Cardiologia este o ramura medicala specializata in afectiuni ale inimii sau ale vaselor de sange. Cardiologia este o specializare a medicinei interne. Cardiologia se ocupa de functionarea normala a inimii. Unele tulburari implica inima in sine, altele implica si alte organe ale corpului uman.

Specializare

Medicii care se specializeaza in acest domeniu sunt numiti medici cardiologi, iar cei care se specializeaza in chirurgia cardiaca se numesc chirurgi cardiaci.

Simptome si Boli

Bolile cardiovasculare includ arterioscleroza, boli coronariene, bolile ale supapelor (valvelor) inimii, aritmia, angina instabila, insuficienta cardiaca, blocajul cardiac, stopul cardiac, hipertensiunea, hipotensiunea arteriala ortostatica, socul, endocardita, miocardita, cardiomiopatia, bolile aortei, tulburari ale sistemului vascular periferic, boli cardiace congenitale.

Factorii de risc major in dezvoltarea bolilor cardiovasculare sunt: varsta, sexul, fumatul, nutritia, obezitatea, tensiunea arteriala crescuta, colesterolul, colesterolul seric HDL, diabetul zaharat.

Alti factori de risc pot fi: istoricul familial prematur de boli coronariene, caracteristicile etnice, trigliceridele crescute. Dintre acesti factori de risc enumerati, toti, in afara de inaintarea in varsta, antecedentele familiale si etnia, pot fi eliminati cu ajutorul diferitelor interventii si tratamente. Sexul masculin este un alt factor care afecteaza evaluarea riscului si este considerat ca fiind un element ce nu poate suferi modificari.

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

Testele de diagnostic in cardiologie sunt metode de identificare a conditiilor asociate cu inima sanatoasa versus nesanatoasa. Exemple de teste ce pot fi efectuate reprezinta: testele care includ istoria personala si auscultatia, testele de laborator (analize de sange), electrofiziologia, cum ar fi electrocardiograma, EKG-ul, testele de stres cardiac, electrofiziologia si imagistica medicala. ...