Endocrinologie şi Metabolism

Pelvis/Bazin | Endocrinologie şi Metabolism (Medicine Field)


Descriere

Endocrinologia se ocupa cu studiul biosintezei, depozitarii, chimiei, si functiei fiziologice a hormonilor si cu celulele glandelor endocrine si tesuturilor de care sunt secretate. Metabolismul este un set de reactii chimice care au loc in celulele de organismele vii pentru a sustine viata.

Sistemul endocrin este format din mai multe glande situate in diferitele parti ale corpului, care secreta hormoni direct in sange, mai degraba decat intr-un sistem de canale.

Hormonii au diverse functii si moduri de actiune; un hormon poate avea mai multe efecte asupra diferitelor organe tinta si, invers, un organ tinta poate fi afectat de mai mult de un hormon. Bayliss si Starling au precizat ca, pentru a fi clasificat ca hormon, o substanta chimica trebuie sa fie produsa de catre un organ, sa fie eliberata in sange, si sa fie transportata de sange la un organ situat la distanta pentru a-si exercita functia sa specifica.

Metabolismul este un set de reactii chimice care au loc in celulele organismelor vii pentru a sustine viata. Metabolismul se poate referi, de asemenea, la toate reactiile chimice care au loc in organismele vii, inclusiv digestia si transportul de substante in cadrul si intre diferite celule, caz in care setul de reactii din cadrul celulelor este numit metabolismul mijlocitor sau metabolismul intermediar. Metabolismul este, de obicei impartit in doua categorii. Catabolismul descompune materia organica, de exemplu, pentru a recolta energia in respiratia celulara. Anabolismul foloseste energia pentru a construi componentele celulelor, cum ar fi proteinele si acizii nucleici.

Reactiile chimice ale metabolismului sunt organizate in cai metabolice, in care un produs chimic este transformat, printr-o serie de masuri, intr-o alta substanta chimica, de catre o serie de enzime. Enzimele permit, de asemenea, reglementarea cailor metabolice, ca raspuns la schimbarile din mediul celulelor sau semnalelor de la alte celule.

Specializare

Un endocrinolog este un medic special instruit. Endocrinologii diagnosticheaza bolile care afecteaza glandele. Ei stiu cum sa trateze afectiuni, care sunt adesea complexe si implica mai multe sisteme din corp. Medicul generalist va recomanda o vizita la un endocrinolog in cazul unei probleme cu sistemul endocrin.

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

In multe cazuri, tulburarile endocrine pot fi usoare sau pot sa nu prezinte simptome si nu necesita tratament. Cand simptomele de tulburari endocrine sunt neplacute, ele pot fi tratate, in general, prin corectarea dezechilibrului hormonal. Acest lucru este adesea realizat prin intermediul administrarii de hormoni sintetici. In cazuri cum ar fi prolactinoma, cand aparitia unei excrescente este considerata a fi simptomul unei dereglari hormonale, pot fi utilizate interventii chirurgicale sau radioterapia. ...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».