Ginecologie


Pelvis/Bazin | Ginecologie (Medicine Field)


Descriere

Ginecologia este practica medicala care se ocupa cu starea de sanatate a sistemului reproductiv feminin, ceea ce inseamna: uterul, vaginul si ovarele.

Specializare

Ginecologul este medicul specializat in diagnosticarea si tratarea bolilor ce afecteaza sistemul reproductiv feminin. Exista situatii in care, in prima instanta, o femeie trebuie sa vada un medic generalist inainte sa vada un medic ginecolog. In cazul in care medicul generalist nu detine cunostintele necesare ori aparatura potrivita, atunci pacienta este directionata catre un medic ginecolog.

Simptome si Boli

Principalele boli tratate de catre medicul ginecolog sunt: boli de cancer si boli pre-canceroase ale organelor reproductive, inclusiv ovarele, trompele uterine, uter, col uterin, vagin si vulva; incontinenta de urina, amenoree (perioadele menstruale absente), dismenoree, infertilitate; menoragie (perioade grele menstruale); prolaps de organe pelvine si infectii ale vaginului, colului uterin si a uterului (inclusiv fungice, virale bacteriene si cu protozoare).

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

Principalele instrumente de diagnostic clinic sunt istoricul si examinarea. Examenul ginecologic necesita instrumente unice, cum ar fi specul. Specul ginecologic are doua lame de metal cu balamale concave sau de plastic, care sunt folosite pentru a retrage tesuturile vaginului si permite examinarea colului uterin, partea inferioara a uterulu, situata in partea de sus a vaginului.

Examenul consta in a examina: organele genitale externe, uterul, colul uterin, trompele uterine, ovarele, vezica urinara, si rectul. Examene pelvine sunt efectuate atunci cand o femeie este insarcinata, atunci cand aceasta are dureri in zona pelviana sau partea inferioara a spatelui, atunci cand medicul cauta o infectie sau in timpul unui examen fizic anual.

O ecografie abdominala si/sau vaginala poate fi folosita pentru a confirma orice anomalii apreciate prin examenul bimanual sau atunci cand sunt indicate de catre istoricul pacientelor.

...