Nefrologie


Pelvis/Bazin | Nefrologie (Medicine Field)


Descriere

Nefrologia este o subspecialitate medicala care se ocupa cu rinichii, in special cu functiile lor precum si cu bolile acestora.

Specializare

Nefrologul este un medic care este specializat in boli de rinichi. Rinichii au mai multe functii vitale, printre care: eliminarea deseurilor din organism sub forma de urina, contribuind la reglarea tensiunii arteriale si echilibrului anumitor substante nutritive importante, inclusiv de potasiu si calciu, filtrand toxinele din sange. Rinichii sunt, in esenta, un organ de curatare.

Simptome si Boli

O artera de la inima aduce sangele on rinichi pentru a fi curatati de nefroni. Nefronii filtreaza toxinele, excesul de nutrienti si de lichid din corp si le elimina sub forma de urina in vezica urinara. Sangele curatat si filtrat, trece apoi prin vene inapoi in circulatie. In cazul in care ambii rinichi nu mai functioneaza din cauza bolii, pacientii sufera de boala renala (BRST) in stadiu terminal sau insuficienta renala totala. Multe boli care afecteaza rinichii sunt tulburari sistemice care nu se limiteaza la organul in sine, si poate necesita un tratament special.

Exemplele includ cazuri reale, cum ar fi vascularitati sistemice (de exemplu, vasculita ANCA) si boli autoimune (de exemplu, lupus), precum si conditii congenitale sau genetice, cum ar fi boli de rinichi polichistic. Exceptand cazurile in care insuficienta renala este tratata, pacientii care nu sunt supusi unui tratament adecvat pot muri in cateva zile din cauza acumularii de toxine si lichide in sange.

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

Boala cronica de rinichi, de obicei, nu produce simptome in stadiile incipiente. Doar testele de laborator pot detecta orice probleme in curs de dezvoltare. Orice persoana care prezinta un risc crescut de boli de rinichi trebuie sa fie testata in mod curent cu scopul de a monitoriza evolutia afectiunii. Tipurile de teste realizate includ: urina, sange si teste imagistice (raze X), utilizate pentru a detecta boala de rinichi, precum si pentru a urmari progresul sau. Toate aceste teste pot fi utilizate impreuna pentru a putea observa si monitoriza evolutia afectiunii.

Insuficienta renala inseamna ca organismul nu mai poate sa elimine anumite toxine. Atunci cand rinichii nu mai lucreaza, dializa este procesul de salvare, care inlocuieste in mod artificial functiile rinichilor. Cu toate acestea, mai multe reguli importante de alimantatie pot fi urmate pentru a ajuta la incetinirea progresiei bolii renale si pentru a reduce riscul de complicatii, cum ar fi: restrictii de proteine, restrictie de sare, consumul de lichide, restrictie de potasiu, restrictie de fosfor. Alte masuri importante includ: regimurile alimentare prescrise pentru a controla tensiunea arteriala si/sau diabet zaharat. ...