Oncologie


General sau altele | Oncologie (Medicine Field)


Descriere

Oncologia este ramura medicinei care se ocupa cu diagnosticarea cancerului si terapiile incluzand chirurgia, chimioterapia, radioterapia si alte.

Specializare

Oncologia clinica consta in trei discipline principale: oncologia medicala (tratamentul cancerului cu medicamente, inclusiv chimioterapie), oncologia chirurgicala (aspectele chirurgicale ale cancerului, inclusiv biopsia, stadiile, si rezectia chirurgicala a tumorilor), si oncologia cu radiatii (tratamentul cancerului cu radiatii terapeutice). Dupa un tratament reusit, un medic oncolog va urmari si oferi ingrijire paliativa pacientilor cu tumori maligne terminale. Oncologia se ocupa de asemenea cu problemele etice legate de ingrijirea cancerului, eforturile de screening a populatiei, sau a rudelor pacientilor (cu privire la tipuri de cancer, care sunt considerate a avea o baza ereditara, cum ar fi cancerul de san).

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

Cancerul este considerat ca fiind rezultat din una sau mai multe modificari genetice permanente intr-o celula. In unele celule un singur eveniment mutational poate duce la transformarea neoplazica, dar pentru cele mai multe tumori carcinogeneza este posibil sa fie un proces aparut in mai multe etape. Desi unele afectiuni congenitale rare duc la cancer in copilarie, marea majoritate a cazurilor de cancer uman apar ca urmare a interactiunii complexe dintre factorii genetici si cei de mediu.

Metodele de diagnosticare includ: biopsia, endoscopia, razele X, scanarea CT, scanarea RMN, scanarea PET, cu ultrasunete si alte tehnici radiologice; metode de scintigrafie si alte tipuri de medicina nucleara, teste de sange, inclusiv markeri tumorali, care pot creste suspiciunea anumitor tipuri de tumori sau chiar evolutia gnomonica a unei anumite boli.

Cel mai important instrument de diagnostic ramane istoricul medical: caracterul plangerilor si orice simptome specifice (oboseala, scaderea in greutate, anemia inexplicabila, febra de origine necunoscuta, fenomene paraneoplazice si alte semne). Adesea, un examen fizic va dezvalui locatia unei tumori maligne. ...