Pneumologie


Piept | Pneumologie (Medicine Field)


Descriere

Pneumologia este o ramura a medicinei interne care studiaza anatomia, fiziologia, patologia plamanilor, bazandu-se, in principiu, pe studiul bolilor respiratorii. Pneumologia este legata de medicina de terapie intensiva si implica de multe ori pacientii care au nevoie de ventilatie mecanica.

Specializare

Un medic care este specializat in boli respiratorii este cunoscut sub numele de pneumolog, specialist in medicina respiratorie sau specialist in medicina toracica. Doctorii pneumologi sunt special instruiti in domeniul bolilor care afecteaza plamanii, in special pneumonie, astm bronsic, tuberculoza, enfizem pulmonar, si infectii complicate ale toracelui.

Simptome si Boli

Termenul medical de boli respiratorii se refera la conditiile patologice care afecteaza organele si tesuturile implicate in respiratie, cum ar fi: tractul respirator superior, trahee, bronhii, bronhiole, alveole, pleura si cavitatea pleurala precum si nervii si muschii angrenati in respiratie. Bolile respiratorii pot varia de la usoare, cum ar fi raceala, la cele mai grave, cum ar fi pneumonia bacteriana, embolismul pulmonar, si cancerul pulmonar.

Diferitele moduri in care bolile respiratorii pot fi clasificate sunt: in functie de organul sau tesutul implicat, de tipul si modelul de semne si simptome asociate, sau de cauza care a provocat aparitia bolii: boli inflamatorii pulmonare, boli pulmonare obstructive (boli pulmonare obstructive cronice si astmul bronsic), boli pulmonare restrictive, infectii ale tractului respirator (infectii ale tractului respirator superior, infectii ale tractului respirator inferior, tumorile maligne si benigne), boli ale cavitatii pleurale si boli pulmonare vasculare.

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

Testele efectuate pentru investigarea bolilor respiratorii sunt urmatoarele: razele X-ray, teste pentru analizarea functiei pulmonare, tomografia computerizata, cultura de microorganisme din secretii, cum ar fi sputa, bronhoscopia, biopsia pulmonara, ventilatia - perfuzia de scanare, scanarea cu ultrasunete ce poate fi foarte utila pentru a detecta lichidul pulmonar, cum ar fi efuziunea pleurala.

Medicatia este tratamentul cel mai important in cazul bolilor pulmonare fie prin inhalare (bronhodilatatoare si steroizi) sau sub forma orala (antibiotice, antagonisti de leucotriene). Un exemplu comun fiind utilizarea de inhalatori in tratamentul unor afectiuni pulmonare inflamatorii, cum ar fi astm bronsic sau boli pulmonare obstructive cronice. Terapia cu oxigen este adesea necesara pentru tratarea bolilor respiratorii severe (emfizem si fibroza pulmonara). Atunci cand acest lucru este insuficient, pacientul ar putea necesita ventilatie mecanica. ...