Radiologie, Diagnostic, Medicină Nucleară


General sau altele | Radiologie, Diagnostic, Medicină Nucleară (Medicine Field)


Descriere

Radiologia este o specialitate medicala care utilizeaza imagistica pentru a diagnostica si trata bolile vizualizate in interiorul corpului uman. Radiologia interventionala este reprezentarea (de obicei, putin invaziva) procedurii medicale, cu ajutorul tehnologiilor de imagistica.

Radiologia de diagnosticare este procesul crearii de imagini ale corpului, organelor sale, si ale altor structuri interne cu ajutorul radiatilor externe. Tehnicile radiologiei de diagnosticare includ utilizarea tuburilor cu raze X care emit radiatii, dispozitive de radionuclizi, ultrasonografice, si radiatii electromagnetice de radiofrecventa. Tehnicile sunt, in general, non-invazive, adica niciun echipament nu este introdus in organism sau acesta nu este sectionat pentru a obtine imagini. Cu toate acestea, anumite proceduri combina tehnici de radiodiagnosticare cu procedurile minim invazive pentru a diagnostica si trata o conditie. In plus, radiologia de diagnosticare este adesea folosita pentru a asista interventia chirurgicala minim invaziva.

Multe scanari de diagnostic diferite si proceduri sunt de asemenea efectuate in medicina nucleara. Medicina nucleara imagistica implica administrarea pacientului de produse radiofarmaceutice constand in substante cu afinitate pentru anumite tesuturi ale corpului etichetate cu trasor radioactiv. In timp ce detaliile anatomice sunt limitate in aceste studii, medicina nucleara este utila in afisarea functiilor fiziologice. Aceste scanari sunt folosite pentru a diagnostica, gestiona, si trata afectiuni medicale si boli.

Achizitia de imagini radiologice se face folosind urmatoarele modalitati imagistice: proiectarea radiografica (plana), fluoroscopie, radiologie interventionala, tomografie computerizata (TC), ultrasunete, imagistica prin rezonanta magnetica (IMR/RMN), medicina nucleara, Tele-radiologie. In multe centre, imaginile de medicina nucleara pot fi suprapuse cu tomografia computerizata (TC) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM/RMN) pentru a produce imagini speciale. Aceste imagini permit obtinerea de informatii de la doua examinari diferite pentru a fi corelate si interpretate intr-o singura imagine, ceea ce conduce la informatii si diagnostice mai precise. O tehnologie imagistica in curs de dezvoltare, dar nu foarte usor disponibila in acest moment este PET / RMN. ...