Dermatologie


Piele | Dermatologie (Medicine Field)


Descriere

Dermatologia este o ramura a medicinei care se ocupa cu diagnosticarea, tratarea si prevenirea bolilor de piele, ale scalpului, ale unghiilor, ale cavitatii orale sau ale organelor genitale. O alta ramura a acestui domeniu este dermatologia estetica.

Specializare

Dermatologul se ocupa cu tratarea bolilor de piele, ale scalpului, ale parului sau ale unghiilor dar si de tratarea problemelor estetice care tin de domeniul dermatologiei. Dermatologii au fost lideri in domeniul chirurgiei estetice. Foarte multi sunt specializati in utilizarea Botoxului sau a chirurgiei cu laser. Unii dermatologi realizeaza proceduri cosmetice inclusiv liposuctie, blefaroplastie sau lifting facial. Un patolog in domeniul dermatologiei se ocupa de patologia pielii.

Subdomeniul dermatologiei intitulat chirurgia Mohs se ocupa cu examinarea imediata, completa si complexa la microscop a tesutului tumoral excizat cu scopul ca toate extensiile cancerului sa fie eliminate.

Diagnosticare si Tratament

Primul pas de care trebuie sa tina cont un doctor dermatolog atunci cand intalneste un pacient ce acuza probleme ale pielii este istoricul medical. Inainte de a pune diagnosticul, un dermatolog va pune intrebari pacientului legate de durata problemelor de piele, de existenta la nivelul pielii a mancarimilor ori prezenta durerii, programul alimentar al pacientului, imbracamintea utilizata ori cremele pe care le foloseste la nivelul pielii.

Doctorul dermatolog realizeaza o examinarea fizica completa a intregului corp al pacientului. In aceasta etapa doctorul poate utiliza lumina Wood, ce ajuta in diagnosticarea tipului de micoza de la nivelul pielii, sau poate utiliza un dermatoscop care mareste leziunea si poate da indicii asupra tipului de leziune, de exemplu tipul de melanom existent. Colorarea Gram sau realizarea unei biopsii la nivelul leziunii poate ajuta la identificarea agentului patogen sau a terapiei ce trebuie aplicata la nivelul leziunii.

Asupra pielii se pot realiza imediat terapii locale adesea sub forma de creme. Cremele antibiotice pot ajuta la eliminarea infectiilor, in timp ce bolile inflamatorii ale pielii (cum ar fi eczeme si psoriazis) raspund de multe ori la creme cu steroizi. În afara de ingrediente farmaceutice, baza cremei poate fi de multe ori benefica, de exemplu, o crema bogata in agenti grasi poate ajuta pielea uscata. Dermatologii rareori apeleaza la prescrierea de medicamente ce pot fi luate pe cale orala.

Acestea sunt prescrise, in special, pentru bolile unde nu functioneaza aplicarea locala. Antibioticele sunt cel mai des prescrise in cazul problemelor dermatologice. Interventia chirurgicala poate fi necesara, de exemplu, in cazul venelor varicoase sau a cancerului de piele. Varicele pot fi tratate, de asemenea, cu scleroterapie (injectarea unui agent care inlatura vena varicoasa). ...