Urologie


Pelvis/Bazin | Urologie (Medicine Field)


Descriere

Urologie este specialitatea medico-chirurgicala, care se concentreaza asupra tractului urinar la barbati si femei, si asupra sistemului de reproducere a masculilor. Urologia este foarte importanta, deoarece combina managementul problemelor medicale, cum ar fi infectii ale tractului urinar si hiperplazia benigna de prostata, precum si problemele chirurgicale, cum ar fi managementul chirurgical al cancerului, corectarea anomaliilor congenitale, si corectarea incontinentei urinare legate de stres. Urologia este strans legata de domeniile medicale cum ar fi oncologia, nefrologia, ginecologia, andrologia, chirurgia pediatrica, gastroenterologia si endocrinologia.

Specializare

Profesionistii medicali specializati in domeniul urologiei sunt numite urologi si sunt medici care sunt specializati in boli ale organelor urinare la femei, precum si organele urinare si sexuale la barbati.

Simptome si Boli

Organele acoperite de urologie includ rinichii, glandele suprarenale, ureterele, vezica urinara, uretra, si organele de reproducere masculine. Uneori, o infectie poate aparea. O infectie a tractului urinar (ITU) este o infectie cauzata de germeni patogeni (de exemplu, bacterii sau paraziti), in oricare dintre structurile care compun tractul urinar. Unii autori prefera sa foloseasca termeni pentru a localiza infectii ale tractului urinar, cum ar fi uretrita (infectia uretrei), cistita (infectia vezicii urinare), infectia ureterului, si pielonefrita (infectia rinichiului). Alte structuri care in cele din urma se conecteaza la sau impart imediata apropiere anatomica fata de tractul urinar (de exemplu, prostata, epididim, si vagin), sunt uneori incluse in discutia despre ITU, deoarece acestea fie pot provoca fie pot fi cauzate de ITU.

Desi unele infectii trec neobservate, ITU pot cauza probleme care variaza de la disurie la afectiuni ale organelor afectate sau chiar moarte. Rinichii sunt organe active care produc aproximativ 1. 5 litri de urina pe zi. Ei ajuta la mentinerea echilibrului electrolitilor si lichidelor (de exemplu, potasiu, sodiu si apa), ajuta la eliminarea deseurilor (ureea), si produce un hormon care ajuta la formarea de celule rosii din sange. Daca rinichii sunt raniti sau distrusi de infectie, aceste functii vitale pot fi deteriorate sau pierdute. ...