Alergie şi Imunologie


General sau altele | Alergie şi Imunologie (Medicine Field)


Descriere

O alergie reprezinta raspunsul anormal al sistemului imunitar al organismului la un anumit tip de substanta straina cu care organismul a venit în contact. Imunologia este o ramura a stiintei biomedicale, care se refera la studiul sistemului imunitar în cadrul tuturor organismelor. Substanta care declanseaza reactii alergice se numeste alergen.

Specializare

Alergologul/Imunologul este medicul specializat în prevenirea, diagnosticarea si tratarea bolilor ce afecteaza sistemul imunitar.

Medicii alergologi/imunologi sunt specializati în tratarea bolilor sistemului imunitar (alergii, astm si boli autoimune).

Simptome si Boli

Cele mai întâlnite simptome ale imunologiei sunt: disfunctii ale sistemului imunitar în afectiuni imunologice (boli autoimune, hipersensibilitate, deficit imunitar, respingerea de transplant), caracteristicilor fizice, chimice si fiziologice ale componentelor sistemul imunitar in vitro si in vivo.

Aceste reactii sunt achizitionate rapid. Alergia este una din cele patru forme de hipersensibilitate si este numita în mod oficial de tip I (sau imediat) de hipersensibilitate. Alergenii intra în organism prin intermediul ochilor, cailor respiratorii, sau prin piele, ceea ce duce la simptome, cum ar fi: tuse, dificultati de respiratie, urticarie, mâncarimi ale nasului, ochilor, gatului, sau a pielii, eruptii pe piele; curgerea nasul; presiunea sinusurilor, stranut; roseata ochilor, lacrimarea ochilor, respiratia suieratoare. Contactul initial cu un alergen nu produce niciun simptom. Cu toate acestea, cu timpul, sistemul imunitar începe sa formeze anticorpi la alergeni, si interactiunile viitoare cu alergenii declanseaza afectiuni mult mai periculoase. Raspunsul la acesti alergeni variaza de la stranut usor pana la dificultati respiratorii, soc si deces. Factorii de risc pentru alergii pot fi plasati în doua categorii generale, si anume gazda si factori de mediu. Factorii gazda sunt ereditari, sex, rasa si vârsta. Patru mari factori de mediu sunt reprezentati de expunerea la boli infectioase în timpul copilariei timpurii, poluarea mediului, nivelurile de alergeni, si schimbarile în dieta.

Diagnosticare, Tratament si Beneficii

Exista o varietate de teste pentru a diagnostica conditiile alergice. Acestea includ plasarea de alergeni posibili pe piele în cautarea unei reactii, cum ar fi umflarea. Testele de sânge pot fi, de asemenea, facute pentru cautarea unui alergen specific IgE.

...