Anestezie


General sau altele | Anestezie (Medicine Field)


Descriere

Anestezia reprezinta o serie de proceduri, folosind anestezice pentru a provoca o pierdere partiala sau totala de senzatie in corp (indusa farmacologic si starea de amnezie reversibila), utilizata frecvent pentru a bloca durerea cauzata de chirurgie.

Tipurile de anestezie includ anestezia locala, anestezia regionala, anestezia generala, si anestezia disociata. Anestezia locala inhiba perceptia senzoriala intr-o locatie specifica in corp, cum ar fi un dinte sau vezica urinara. Anestezia regionala induce o suprafata mai mare a corpului inconstienta prin blocarea transmiterii impulsurilor nervoase intre o parte a corpului si maduva spinarii.

Doua tipuri de anestezia regionala frecvent utilizate sunt anestezia spinala si anestezia epidurala. Anestezia generala, se refera la inhibarea senzoriala, motorie, si transmiterea nervoasa simpatica la nivelul creierului, rezultând o stare de inconstienta si lipsa de senzatie. Anestezia disociata utilizeaza medicamente care inhiba transmiterea de impulsuri nervoase intre centrele superioare ale creierului (cum ar fi cortexul), precum si centrele joase, cum ar fi cele gasite in cadrul sistemului limbic.

Riscurile la care se supune pacientul in timpul anesteziei cresc o data cu vârsta si cu alte probleme medicale co-existente. Cele mai grave complicatii sunt asociate cu anestezie generala si pot duce la probleme respiratorii, infectii pulmonare prin aspiratie (respiratie in stomac si in plamani) si/sau deces. Pacientii pot avea rareori reactii negative la anestezia generala, inclusiv reactii alergice si, foarte rar un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Specializare

In sens strict, termenul de anestezist se refera la orice persoana care administreaza anestezie. Rolul medicul anestezist nu mai este limitat la operatia in sine. Anestezistii pot alege o subspecializare in anestezie pentru anumite tipuri de interventii chirurgicale (cardiotoracic, neurochirurgical, obstetrical, pediatric), anestezie regionala, medicamente pentru durere acuta sau cronica sau Terapie Intensiva.

...