Anevrism aortic abdominal (dilatare)


Abdomen | Cardiologie | Anevrism aortic abdominal (dilatare) (Disease)


Anevrismele sunt definite ca o dilatare focala într-o artera, cu cel putin o crestere de 50% fata de diametrul sau obisnuit. Astfel, o extindere de cel putin 3 cm a aortei abdominale se potriveste cu definitia. Anevrismele aortice abdominale sunt relativ frecvente si pun viata în pericol.

Cele mai multe AAA sunt asimptomatice, si multe sunt detectate ca o constatare incidentala pe imagistica de diagnostic obsinute din alte motive. Exista un spectru larg de prezentari clinice si AAA trebuie luata în considerare în diagnosticul diferen?ial pentru un numar de simptome.

Cauze si factori de risc

AAA, de obicei, rezulta din degenerarea tunicii media din peretele arterial, ceea ce duce la o dilatare lenta si continua a lumenul vasului. Cauze mai putin frecvente includ infectii, necroza chistica mediaal, arterita, traume, tulburari ale tesutului conjunctiv mostenite, si de întreruperea anastomotica.

AAA afecteaza, în general, barbatii în vârsta albi. Fumatul pare a fi factorul de risc cel mai puternic asociat cu AAA. În plus fata de cresterea vârstei si sexului masculin, si alti factori includ inaltime, greutate, indicele de masa corporala, si suprafata corporala crescute. Sexul feminin, rasa afro-americana, si prezenta diabetului zaharat sunt asociate cu AAA negativ.

Diagnostic si Tratament

Ultrasonografia este instrumentul de imagistica standard pentru AAA. Ecografia de urgenta trebuie efectuata imediat în cazul în care se suspecteaza AAA.

Tratamentul anevrismelor aortice abdominale (AAAS), reprezinta repararea chirurgicala. Atunci când este indicat, anevrismele nerupte pot suferi reparatii elective. Combinatia de screening ecografic, risc redus preoperatoriu, si noi tehnici minim invazive de tratament se extinde la populatia din ce în ce mai in vârsta. AAAs rupte necesita reparatii emergente chirurgicale.

...