Gripă aviară

Piept | Medicină de urgență | Gripă aviară (Disease)


Gripa aviara este o boala extrem de infectioasa a pasarilor, in special pasari de curte, care poate infecta, ocazional, oamenii care sunt in contact apropiat cu pasari infectate.

Simptomele infectiei cu gripa aviara la om depine de tulpina de virus. Infectia cu virusul H5N1 la om provoaca simptome tipice asemanatoare gripei, care pot include: tuse (uscata sau productiva), diaree, dificultati de respiratie, febra mai mare de 38 ° C, dureri de cap, stare generala de rau, dureri musculare, nas infundat sau dureri in gat.

Cauze si factori de risc

Aceasta este cauzata de virusul gripal A subtipurile H5 si H7. Toate tipurile de pasari sunt sensibile la virus, dar focare apar cel mai adesea la puii de gaina si curcani.

Urmatoarele persoane au un risc mai mare de a dezvolta gripa aviara: fermieri si alte persoane care lucreaza cu pasari de curte; turistii ce viziteaza tarile afectate; cei care atinge o pasare infectata; cei care mananca carne de pasare cruda sau insuficient preparata, oua, sau sange de la pasari infectate. Complicatie ce poate aparea includ: insuficienta respiratorie acuta, insuficienta de organe; pneumonie, septicemie.

Diagnostic si Tratament

Teste de a identifica gripa aviare exista, dar nu sunt disponibile pe scara larga. Un test pentru diagnosticarea tulpini de gripa aviara la persoane suspectate da rezultate preliminare in termen de 4 ore. Testele mai vechi durau 2 sau 3 zile. Urmatoarele teste pot fi efectuate: auscultatie (pentru a detecta sunete anormale respiratorii); raze X la piept; culturi nazo-faringiene.

Diferite tipuri ale virusului gripei aviare pot provoca simptome diferite. De aceea, tratamentul poate varia. In general, tratamentul cu medicamente antivirale poate face boala mai putin severa. Persoanele cu infectie severa potnecesita respiratie artificiala. Expertii recomanda ca persoanele diagnosticate cu gripa aviara sa fie pus in mod izolat.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».