Boală Sever (apofizie calcaneana)


Laba piciorului | Ortopedie | Boală Sever (apofizie calcaneana) (Disease)


Boala Sever sau apofizita calcaneana reprezinta o inflamatie dureroasa a apofizelor calcaniene. Este clasificata alaturi de osteocondrozele nonarticulare ale copilului si adolescentului. Este frecventa intre virstele 10-14 ani.

Durerea si sensibilitatea in calcai sunt primele simptome si cele mai importante ale apofizelor calcaneene. Durerea se poate extinde in ambele parti ale calcaielor si poate include, de asemenea, baza. Alte simptome comune: umflarea si roseata calcaiului, dificultati la mers; disconfort la statul in picioare, disconfort atunci cand calcaiul este apasat pe ambele parti; curs neobisnuit, care limiteaza presiunea pusa pe calcai. Boala poate afecta unul sau ambele calcaie, iar simptomele se agraveaza in timpul perioadelor de efort fizic si dispar dupa ce picioarele sunt odihnite.

Cauze si factori de risc

Fetele pot fi afectate la varste cuprinse intre 8 si 13 ani, in timp ce baietii sufera mai des de aceasta boala, sunt vulnerabile varstele cuprinse intre 10 si 14 ani. Apofiza calcaneana nu mai apara dupa varsta de 15 ani. Osul calcaneului (osul calcaiului) se dezvolta mai tarziu, inlocuind cartilajului in calcai. Osoase pot creste mai repede decat muschii si tendoanele din jur, ceea ce reduce flexibilitatea si creeaza tensiune in calcai. Atunci cand tendonul lui Ahile se ataseaza la platoul de crestere, activitatea fizica poate provoca tensiuni suplimentare in calcai, ceea ce duce la dureri si umflaturi. Sportul si activitatile de functionare si sarituri sunt factorii care contribuie cel mai mult la dezvoltarea bolii grave.

Aceasta conditie se poate produce, dar dupa statul in picioare pentru perioade lungi. Factorii care contribuie la aceasta boala sunt: sindromul piciorului; arc de dezvoltare prea arcuit ; pantofi care nu sunt potriviti; situatie in care un picior este mai scurt decat celalalt, cauzand presiune suplimentara asupra tendonului lui Ahile in piciorul mai scurt, obezitatea, deoarece greutatea in plus creste presiunea care sustine platoul de crestere.

Diagnostic si Tratament

Terapia incepe cu limitarea de activitate fizica pentru a se odihni zona. Gheata poate ajuta, de asemenea, in faza initiala a tratamentului. Ibuprofenul poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Pantofi de sustinere sunt recomandati. Orteze pot fi utile la copiii cu picioarele plate sau arce foarte mari.

...