Sialolitiază (pietre la nivelul glandelor salivare)


Gât | Otorinolaringologie | Sialolitiază (pietre la nivelul glandelor salivare) (Disease)


Descriere

Pietrele la nivelul glandelor salivare sunt jumatate din patologia glandelor salivare si se caracterizeaza prin dezvoltarea de pietre in glandele salivare sau canale de excretie. Infectia sialoadenita glandelor salivare este de obicei secundara obstructiei sau litiazei hipo salivare.

Sialoadenita apare de obicei dupa hipo conducta salivara sau blocaje, dar se poate dezvolta, de asemenea, pentru nici un motiv aparent. Glandele salivare majore sunt parotida, submandibulare si în lingual. Sialoadenita este mai frecventa la parotide si apare la pacienti dupa 50-60 de ani, cele cu xerotomie, sindromul Sjogren, dupa terapia cu radiatii a cavitatii orale. Adolescentii si adultii cu anorexie sunt, de asemenea, predispusi la aceasta afectiune.

Cauze si factori de risc

Organismul principal cauzator de infectie este Staphylococcus aureus, alti agenti patogeni includ streptococi, bacterii coliforme si alte bacterii anaerobe. Pacientii cu infectie HIV au de multe ori umflata partea parotida limfoepiteliali de chisturi. Boala scarpinatului pisicii cu infectie Bartonella invadeaza ganglionii limfatici de multe ori si poate infecta glanda parotida prin contiguitate.

Diagnostic si Tratament

Desi boala este limitata, are nevoie de antibiotice si incizie cu drenaj în cazul în care a fost instalat abcesul. Infectiile micobacteriene atipice ale amigdalelor (amigdalelor) sau dintii pot fi raspândite prin contiguitate la glandele salivare majore. Semne si simptome includ febra, frisoane, dureri si umflaturi in unilaterala submandibulare sau parotide (urechea externa mai mica si unghiul mandibular lateral). Glanda este eritem difuz ferm si sensibil si edem al pielii supraiacente. Puroiul poate fi adesea exprimat prin conducta de compresie la glanda afectata, care necesita cultura bacteriana. Extinderea focala de formare sugereaza un abces.

Tratamentul initial este reprezentat de antibiotice impotriva Staphylococcus aureus. Datorita prevalentei crescute a stafilococilor aureus rezistenti, mai ales în rândul pacientilor vârstnici care sunt admisi la centrele de îngrijire, vancomicina ramâne ultima statiune si hidratare. Sunt agentii importanti, (suc de lamaie, bomboane sau alte substante) care declanseaza saliva, comprese calde, masaj glandelor si de igiena orala buna.

...