Tromboză


General sau altele | Hematologie | Tromboză (Disease)


Sangele curge continuu prin vasele de sange in intreg organismul. Sange oxigenat este pompat de inima in artere, si dupa hranirea diverselor organe, se intoarce la inima prin vene. De aici el va fi impins la plamani, caz in care oxigenul este incarcat din nou, revenind la inima si inapoi in circulatia de servire a organelor.

Tromboza este un fenomen patologic ce consta in formarea unui trombon (cheag de sange format din fibrina, celule albe din sange si trombocite) intr-o artera sau o vena. Exista diferite tipuri de tromboza: tromboza a unei artere coronare poate provoca ocluzie si, in consecinta, aparitia infarctului miocardic, tromboza arterelor piciorului ce induc ischemie acuta, suprimarea unei irigari a intregului membru, uneori, duce la cangrena care pot necesita amputare; tromboza unei vene, care apare cel mai frecvent la picior, este responsabila pentru o flebita, tromboza poate atinge diferite organe digestive, de exemplu intestinul (ischemie intestinala) sau de colon (ceea ce presupune o colita ischemica), si vena porta (tromboza este atunci cand apare tumora sau infectie) sau anusul; tromboza arterelor cerebrale (artera carotida primitiva sau interna, artera vertebrala sau trunchiul bazilar) poate fi responsabila pentru accident vascular cerebral ischemic si se manifesta prin teritoriul deficitului senzorial sau motor corespunzatoar partii creierului. Tromboza venelor cerebrale poate fi accentuata prin dureri de cap si convulsii, si poate duce la accident vascular cerebral ischemic de origine venoasa.

Cauze si factori de risc

Tromboza poate fi favorizata de o placa (depozit gras), circulatia lenta (staza de sange sau insuficienta cardiaca poliglobulina) sau o modificare a hemostazei, care provoaca o stare de hipercoagularea (deficit de antitrombina III, in proteina C si S). Sarcina, perioada post-operatorie, contraceptive orale si fumatul sunt factori care favorizeaza.

Diagnostic si Tratament

Diferite medicamente sunt utilizate in tratamentul preventiv sau curativ de tromboza, antiplachetare ca aspirina si ticlopidina, anticoagulante, cum ar fi heparina si antagonisti ai vitaminei K, trombolitice. O trombectomie (ablatie trombilor), se efectueaza in caz de urgenta.

...