Sinuzită (infecţie a sinusurilor)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Sinuzită (infecţie a sinusurilor) (Disease)


Descriere

Sinuzita este infectie a membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile. Sinusurile sunt spatii goale sau cavitati localizate in jurul ochilor, obrajilor si a nasului. Cand membrana mucoasa se umfla devine inflamata, blocarea, scurgerea lichidului de la sinusurilor la nas si gat, determinand durere si presiune in sinusuri. Bacteriile si ciupercile cresc în sinusuri cel mai probabil în imposibilitatea de a se scurge în mod corespunzator.

Simptomele atribuite sinuzitelor dureaza mai mult si se agraveaza dupa 7 zile. Exista doua tipuri de sinuzita: acuta (cu debut brusc) si cronica (pe termen lung). Durerea si presiunea în fata cu senzatie de infundat sau plina cu secretii, sunt simptomele cele mai comune. Se poate observa aparitia de secretie nazala galbena sau verde.

Cauze si factori de risc

Sinusurile devin blocate in timpul infectiei virale ca o inflamatie la rece, producerea si infectia sinusurilor ca rezultat. Diferenta dintre raceli si sinuzite, este faptul ca simptomele care insotesc raceala, incluzand nasul infundat, incep sa se imbunatateasca dupa 5-7 zile.

Îndoirea sau miscarea capului de multe ori poate mari durerile faciale si presiunea. Locul de amplasare de durere sau sensibilitate depinde de sinusul afectat: durerea la nivelul obrajilor si incisivilor este adesea cauzata de inflamarea sinusului maxilarului; Durere în frunte deasupra sprancenelor, poate fi cauzata de inflamarea sinusului frontal, dureri in spatele ochilor, în cap sau la ambele temple pot fi cauzate de inflamarea sinusului sfenoidal, durerile periorbitale sunt cauzate de inflamarea sinusurilor etmoidale retrooculare. Sinuzita acuta (cu debut brusc) este de obicei cauzata de o infectie virala si deseori se dezvolta rapid.

Diagnostic si Tratament

De obicei, dureaza patru saptamâni sau mai putin, si simptomele tind sa dispara intr-o saptamana fara tratament. Sinuzita acuta cauzata de infectia bacteriana este mai putin probabil sa se vindece de la sine si poate duce la sinuzita cronica sau complicatii ale infectiei ce se raspândesc departe de sinusuri.

Medicamentele pot fi folosite pentru a trata sinuzita, mai ales atunci când aceasta este cauzata de o infectie bacteriana. Momentan nu sunt diferite lungimi de tratament cu medicamente-tratamentul poate fi la fel de scurt ca de trei zile sau sa tina timp cât câteva saptamâni sau mai mult.

...