Sindromul Sjögrens


Gura | Medicină generală | Sindromul Sjögrens (Disease)


Descriere

Sindromul Sjogren este o boala autoimuna în care sistemul imunitar ataca propriile glande cu secretie interna.

Simptomele sindromului Sjögren includ evenimente de nivel glandulare, si extraglandulare. Evenimentele la nivel glandular includ: uscaciune oculara cronica, iritarea ochilor, infectii sau iritatii ale corneei; buzele uscate, gura, pielea, disfagie, carii dentare, extinderea glandei parotida; parodontita, gust amar in gura, infectii pulmonare, infectii vaginale. Manifestari extraglandulare includ: artrita (inflamatia articulatiilor); artralgie (dureri articulare); ganglionilor limfatici (glande umflate); neuropatii, boli musculare, hepatomegalie.

Sindromul Sjogren poate aparea la orice varsta, atât pentru femei cât si barbati. Simptomele caracteristice sunt uscarea ochilor si a gurii, precum si organele, care afecteaza rinichii, tractul gastro-intestinal, vasele de sange, plamanii, ficatul, pancreasul si sistemul nervos central. Exista doua tipuri de sindrom Sjögren: sindromul Sjögren primar, glandele umflate, nu sunt asociate cu alte tulburari ale tesutului conjunctiv; sindromul Sjögren secundar, care este asociat cu patologii cum ar fi: artrita reumatoida, lupus eritematos, sclerodermie.

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a sindromului Sjögren nu este cunoscuta, dar ar trebui sa fie faptul ca factorul etiologic este genetic. Conditia este îndeplinita în special pentru familiile ai caror membri sufera de alte boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, boli tiroidiene autoimune, diabet zaharat juvenil, etc.

90% din persoanele cu sindrom Sjögren sunt de sex feminin. Inflamatia glandei lacrimale conduce la scaderea productiei de lacrimi si lichide, si ulterioar la uscaciune oculara. Inflamatia glandelor parotide salivare duce la usucarea gurii si buzelor. Vârsta medie de aparitie este de 40 de ani.

Una dintre cele mai severe complicatii ale sindromului Sjögren este o inflamatie a vaselor de sânge, ceea ce poate duce la necroza tesutului alimentat de aceste nave.

Diagnostic si Tratament

Nu exista nici un tratament etiologic pentru sindromul Sjögren. Eforturile terapeutice se concentreaza pe ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Sindromul Sjögren poate provoca daune semnificative ale organelor vitale. Unii oameni experimenteaza o forma mai usoara de patologie, limitata la ochi si gura uscata. În alte cazuri, episoadele de boala alterneaza cu absenta simptomelor. Sindromul Sjogren poate evolua in limfom.

...