Cancer de piele (melanom)


Piele | Oncologie | Cancer de piele (melanom) (Disease)


Melanomul este o forma de cancer de piele, care provine din celulele producatoare de pigment numite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza agresiv tesuturile inconjuratoare. Desi melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele, este cel mai rau.

Cauze si factori de risc

Cancerul de piele apare atunci cand erori (mutatii) apar in ADN-ul celulelor pielii. Mutatiile determina celulele sa creasca fara control si formeaza o masa de celule canceroase. Cele mai comune cauze ale melanomului sunt: expunerea la ultraviolete (UV) intre orele 10-15 si expunerea la altitudini mari, deteriorarea ADN-ului in melanocite ca urmare a expunerii la razele soarelui si de radiatii UV cu lungime de unda scurta este cel mai important factor care determina melanomul. Organismul expus la ultraviolete creste, de asemenea, riscul de a dezvolta melanom, epuizarea stratului de ozon poate afecta semnificativ incidenta melanomului.

Diagnostic si Tratament

Din fericire, melanomul poate fi vindecat daca este detectat si tratat in stadii precoce atunci cand acesta se afla numai in piele. In stadiile avansate, se poate raspandi sau metastaza prin sange si limfatice (limfa) la alte organe sau oase, in aceste cazuri, sunt mai putin probabil sa se vindece.

Se estimeaza ca exista o crestere de 1% a incidentei melanomului cu fiecare procent de subtiere a stratului de ozon; In familiile de melanom (mai multe cazuri de melanom in aceeasi familie); alunite atipice; sistem imunitar slabit, in special la persoanele cu transplanturi de organe, leucemie. Semnul de avertizare cel mai important pentru melanom este schimba dimensiunii, formei sau culoarii alunitelor sau excrescentelor ale pielii, cum ar fi semne din nastere. Este important sa se a monitorizeze schimbarile care apar dupa o perioada de o luna pana la 1-2 ani.

Pentru a utiliza ABCD-ul pielii norme pentru a evalua modificari la nivelul pielii si se consulta medicul de familie in cazul in care oricare dintre urmatoarele modificari apar: A este pentru asimetrie. O jumatate de alunita sau de tumora a pielii nu se suprapune cu cealalta jumatate, B este pentru margini neregulate. Marginile sunt zdrentuite, crestate sau reperate; C este pentru culoare. Pigmentarea nu este uniforma. Nuante de cafeniu, maro si negru sunt prezente. Liniute rosii, albe si albastre sunt adaugate la aparitia de pete negre. D este pentru diametru.

...