Erupţie cutanată (dermatită)


Piele | Dermatologie | Erupţie cutanată (dermatită) (Disease)


Dermatita de contact este boala in care pielea devine rosie, dureroasa, sau inflamata dupa contactul direct cu o substanta. Contactul cu o substanta straina sau un alergen poate cauza dermatite de contact localizate. Cauzele comune sunt substante chimice, plante, produse cosmetice, detergenti, medicamente, solventi, si adezivi.

Exista mai multe tipuri de dermatita, in functie de factori declansatori, dar tratamentul acestora este oarecum aceeasi.

(1) dermatita atopica, de asemenea, cunoscut sub numele de eczema este o forma comuna de dermatita care provoaca leziuni pruriginoase (cu mancarime), care pot evolua la leziuni eritematoase (cu lichid). Dermatita atopica este o boala transmisa genetic si de familie, este de asemenea, asociata cu alergeni, astm bronsic sau o forma de eczema.

(2) dermatita seboreica este cauzata de o secretie excesiva a glandelor sebacee cu obstructia canalului excretor si acumularea de sebum. Aceasta forma de dermatita este mai frecventa in randul sugarilor, la adult este legata de modificarile hormonale generale si de stres.

(3) dermatita de staza este o forma de dermatita care apare in randul persoanelor cu insuficienta circulatorie periferica (vene varicoase hidrostatice, artrita, inima, rinichi, ciroza hepatica, diabet zaharat). Insuficienta circulatorie poate cauza edem local (acumulare de lichid in tesuturi subcutanate), care poate progresa spre eritem si ulceratii.

Cauze si factori de risc

Cauze si factori de risc

Plantele sunt cel mai frecvent incriminate in determinarea leziunilor de dermatita (iedera otrava sau stejar). Unele legume, fructe, ierburi sau seminte pot provoca iritarea pielii. Iritanti chimici cel mai des incriminate in aparitia dermatitei de contact sunt: detergenti, sapunuri, clor, materiale sintetice, lac de unghii, acetona, antiperspirantele, formaldehida (folosit in industria chimica).

Diagnostic si Tratament

Cele mai multe eruptii cutanate nu sunt periculoase pentru o persoana sau de persoanele din jur (cu exceptia cazului in care sunt parte a unei boli infectioase, cum ar fi varicela). Prin urmare, nu este nerezonabil, sa se trateze simptome cum ar fi senzatia de mancarime a pielii si / sau uscaciune pentru cateva zile pentru a vedea daca aceasta conditie devine mai blanda si dispare.

Cai de atac fara prescriptie includ creme anti-mancarime care contin camfor, mentol, pramoxine si antihistaminice.

...