Fractură de craniu (os rupt)


Cap | Ortopedie | Fractură de craniu (os rupt) (Disease)


Descriere:

Fracturile craniene bolta poat aparea atât dupa traumatisme deschise, penetrante sau non-penetrante, si în traumatisme închise. Fracturile apar ca urmare a aplicarii de energie înalta, unde oasele s-au deformat dincolo de limita elastica. Fracturile apar numai în cazul în care toleranta elastica a osului este depasita.

Simptomele care se dezvolta depind de locatia leziunii. Regula poate manifesta simptome de deficit sau stare de excitatie cerebrala, tulburari motorii, tulburari de sensibilitate, convulsii, afazie. Fracturile de la baza craniului de multe ori însoteasc sângerare în tesuturile moi ale capului, ceea ce înseamna edem palpebral si vânatai (semn enot), hematom, echimoze în regiunea mastoidiana (semnul Battle) semne de sânge situat în urechea medie. Leziunile nervilor cranieni pot sa apara pentru a se eschiva de compresie osoasa sau de compresie cauzata de un hematom.

Nervul cel mai frecvent afectat este nervul optic, urmat de nervul olfactiv si nervul vestibular. Nervii faciali pot fi afectati, oculomotor si abducens comun. Fracturile osului Rocky, de obicei conduc la paralizia nervului facial si dislocarea oscioarelor urechii. Fracturile osoase sfenoidale dauneaza sau impart nervul optic, ducând la orbire unilaterala partiala sau completa. Reflexul pupilar al ochiului afectat este abolita. Paralizie faciala târzie este de obicei un prognostic mai bun decât paralizia care apare imediat. Pietrele pot provoca scobiri in oase si prejudiciu nervilor cranieni VIII, ducand la pierderea auzului, vertij si nistagmus imediat dupa traumatism.

Cauze si factori de risc:

Fracturile craniene pot duce la formarea de hematom subdural sau epidural, producerea de leziuni ale nervilor cranieni. De asemenea, dupa leziuni, creeaza porti pentru bacterii in lichidul cefalorahidian, rezultand meningita. Aerul cefalic poate aparea prin aer în spatiul subarahnoidian. Fracturile craniului sunt orientate pe mecanismul de productie si pe intensitatea traumei.

Fracturile craniene bolta de obicei apar în regiunea frontala si parietal si rareori în regiunile temporale si occipitale. Daca nu sunt complicate, sunt lipsite de orice fel de simptome neurologice. Daca exista complicatii ca hemoragie cerebrala sau contuzii, apoi forma adecvata de a dezvolta simptomele bolii. Fracturile maruntite, din bolta craniului si segmentele care însotesc osul pot provoca colmatarea sau dilacerarea din cauza compresiei.

Diagnostice si tratament:

Examinarea fizica va arata ca soldul nu are raza completa si normala de miscare. Exista adesea o pierdere completa de flexie a soldului si capacitatea de a roti pe deplin soldul spre interior. Din cauza inflamatiei în sold, se simte de multe ori durere la extremele de miscare si blocari musculare involuntare si spasme.

Scopul tratamentului care necesita interventie chirurgicala este de a preveni orice alunecare suplimentara a c...