Somn


General sau altele | Medicină generală | Somn (Disease)


Somnul este de fapt o stare naturala a organismului. Avem nevoie de somn sa creastem, sa ne odihnim si sa ne restabilim, sa lucram si sa functionam la parametrii optimi. Memoria si de somnul depind de vigilenta noastra. Creativitatea si capacitatea de a construi lucruri noi, de a invata, depind de somn.

Cerintele de somn variaza foarte mult in functie de varsta - de la 18 ore la un nou-nascut la 8 ore la un adult.

Cauze si factori de risc

Studiile arata ca exista o legatura importanta intre somn si probleme cronice de sanatate. Cele mai frecvente tulburari de somn care afecteaza parametrii par a fi diabetul de tip 2, mai ales cel necontrolat de insulina, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boli pulmonare sau tulburari depresive.

De exemplu, prea putin somn pare sa influenteze capacitatea organismului de a utiliza insulina, ceea ce poate duce la diabet zaharat. Influenta, de asemenea, de somn si cresterea secretiei de hormoni, care este considerata ca fiind implicata in dezvoltarea obezitatii. Astfel, dupa cum cantitatea de hormon secretat scade riscul de obezitate creste. Obezitatea apare, de asemenea, deoarece pacientii sunt afectati de privarea de somn si de procese metabolice importante, in special de carbohidrati, si este modificat si comportamentul alimentar. La randul sau, obezitatea reduce confortul fizic al pacientului si poate provoca apnee in somn, care modifica calitatea somnului.

Expertii recomanda ca adultii in varsta si adultii sa doarma in medie de 7-8 ore in fiecare noapte. Pe masura ce inaintam in varsta, modul de dormit presupune schimbari, si este necesar sau nu. Adevarat, persoanele in varsta se pot trezi de multe ori noaptea, si astfel valoarea totala a somnului poate fi mai mica, dar nevoia de somn este aproape identica cu ce a adultilor tineri.

...