Epifizioliză femurală


Picioare | Ortopedie | Epifizioliză femurală (Disease)


Alunecarea capului epifizei femurale este o tulburare neobisnuita a soldului adolescentului. Nu este rara. Din motive care nu sunt bine intelese, mingea la capatul de sus al femurului (osul coapsei) aluneca inapoi. Acest lucru se datoreaza slabiciunii cartilajelor de crestere. Cel mai adesea, aceasta se dezvolta in timpul perioadelor de crestere accelerata, la scurt timp dupa debutul pubertatii.

Cauze si factori de risc

Cauza este necunoscuta. Ea apare doua-trei ori mai des la barbati decat femei. Un numar mare de pacienti sunt supraponderali pentru inaltimea lor. In cele mai multe cazuri, alunecarea epifizei este un proces lent si treptat. Cu toate acestea, ea poate sa apara brusc si sa fie asociata cu o cadere minora sau traumatisme. ACEF simptomatic, tratat precoce si corect, permite buna functionare a soldului pe termen lung.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul chirurgical este de multe ori indicat si consta in fixarea capului femural la colul uterin, de obicei, printr-o miscare elicoidala. Aceasta trebuie sa fie facut cat mai rapid posibil, deoarece complicatiile bolii pot fi grave: necroza cartilajului cu contracturi musculare dureroase. Epifiza superioare a femurului sau a capului femural, cauzata de o anomalie de crestere a cartilajului de conjugare. Cresterea dureaza atata timp cat femurul, este separat de epifiza la os printr-un cartilaj median foarte fragil, astfel incat o tulburare perturbatoare care poate duce la deplasarea cresterii capului femural sau in afara. Coxa Vara - deformarea extremitatii superioare a femurului, caracterizata printr-un unghi de inchidere (unghiul dintre colul femural cu arborele). Pe termen lung (mai multi ani, chiar si dupa mai multe decenii), da, in general, posibilitatea de aparitie a artritei precoce.

Singurul tratament este chirurgical prin crearea unui unghi normal intre colul femural si a arborelui. Osteonecroza poate sa apara in urma traumatismelor sau hiperpresiunilor ale osului (osteonecroza pistonului subacvatic), in cursul bolii (diabet zaharat, boli de eritrocite, alcoolism) sau tratament cu corticosteroizi. Uneori, mai ales la copii, boala nu este gasita.

...