Obstrucţie a intestinului subţire (blocaj)


Abdomen | Gastroenterologie | Obstrucţie a intestinului subţire (blocaj) (Disease)


Obstructia intestinala este blocarea partiala sau completa a intestinului care impiedica propulsarea continutului acestuia. Blocarea se poate produce in intestinele mici. In cazurile severe, obstructia poate intrerupe alimentarea cu sange a intestinului, acest proces este numit intestin ischemic sau strangularea intestinului si necesita tratament de urgenta.

Durere severa continua in zona poate indica fluxul intrerupt sanguin in intestin. Acest proces este numit strangulare si necesita tratament de urgenta. Obstructia intestinala, de obicei, cauzeaza voma. Culoarea varsaturii este verde daca obstructia este la nivelul intestinului subtire superior si maro daca obstructia este in jos. Incapacitatea de a elimina gaze si constipatia sunt semne comune de obstructie intestinala. Cu toate acestea, obstructia partiala poate sa apara cu diaree si tranzit de cantitati mici de gaz. Obstacolele pot provoca distensie abdominala in partea inferioara a abdomenului.

Cauze si factori de risc

Obstructia intestinala poate fi cauzata de tumori, rasucirea sau ingustarea intestinului si formarea de tesut cicatricial (adeziuni), acestea sunt numite obstructii mecanice. Ocluzia intestinala poate aparea atunci cand miscarile intestinale (miscari ale tractului digestiv cauzate de muschii sai, facilitand propulsarea continutului la acel nivel) se opreste din cauza inflamatiei sau infectiei sau ca un rezultat al efectelor adverse la anumite medicamente. Obstacole mecanice in intestinul subtire sunt cel mai frecvent cauzate de formarea de tesut cicatricial (adeziuni).

Alte cauze includ herniile, boala lui Crohn si cancerul. In intestinul gros, ocluzia mecanica cel mai frecvent este cauzata de cancer. Alte cauze sunt ingustarea lumenului intestinal, torsiune datorita diverticulitei sau bolilor intestinale inflamatorii, constipatie severa cauzata de fecale intarite si telescopice, o bucla a intestinului se pliaza ca un telescop. Cele mai multe dintre obstacolele intestinului subtire provoca crampe abdominale localizate in jurul ombilicului. Daca blocarea dureaza o anumita perioada de timp, durerea se poate ameliora, deoarece intestinul nu se mai contract.

Diagnostic si Tratament

In obstructia completa, medicul dumneavoastra poate auzi zgomote inalte, ascutite, cu un stetoscop. Zgomotul scade in intensitate cu tranzitul intestinal lent.

In spital, medicul va administra medicamente si fluide printr-o vena (IV). Pentru a ajuta pacientul sa stea confortabil, medicul poate plasa un tub mic tub prin nas si in jos, in stomac, numit tub nazo-gastric (GN). Tubul elimina fluide si gaze si ajuta la calmarea durerii. Pacientul nu va va avea voie sa manance sau sa bea.

Cele mai multe obstacole intestinale sunt blocaje partiale care se fromeaza pe cont propriu. Unele persoane pot avea nevoie de un tratament mai lung. Aceste tratamente includ folosirea lichidelor sau a aerului (clisme) sau tuburi m...