Fum


General sau altele | Medicină generală | Fum (Disease)


Fumatul este actiunea de a aspira si a trage fumul de tutun din tigara sau din pipa, actiune denumita regional si a bea tutun sau a duhani. Prin combustia tutunului sunt eliberate diverse substante active, in special nicotina, care ajung astfel sa fie absorbite de organismul uman prin intermediul organelor interne. Efectul sigur al fumatului este tabagismul.

Deoarece fumatul creeaza dependenta, incercarea de a intrerupe fumatul este dificila, ducand, de regula, la sevraj tabagic. Fumatul este una dintre cele mai frecvente forme de abuz de substante folosite in scop recreational. Fumatul de tutun este de departe cea mai frecventa modalitate de a fuma, fiind folosita de peste un miliard de persoane, in majoritatea societatilor umane. Fumatul de cannabis si opiu sunt mai rar intalnite. Majoritatea substantelor care sunt fumate duc la dependenta. Anumite substante sunt considerate ca fiind narcotice puternice, precum heroina si cocaina, folosirea acestora fiind de obicei restransa la grupuri marginalizate social.

Unii considera fumatul ca fiind o activitate recreationala, o forma recreativa de consum neavizat de substante. Obiceiul se mai practica si ca parte a unor ritualuri religioase sau nereligioase, pentru a conduce la inaltarea spiritului. Cea mai intalnita metoda de a fuma este aceea prin intermediul tigarilor, fie fabricate industrial, fie confectionate artizanal, prin impaturirea unei cantitati de tutun in hartie. Dintre alte forme de fumat, se pot aminti folosirea pipei, a trabucurilor si a narghilelei.

Fumatul este factorul de risc cel mai important pentru boli pulmonare obstructive cronice (BPOC). Tuse si expectoratie, dispnee (respiratie dificila), respiratie suieratoare (respiratie zgomotoasa) si dureri toracice sunt principalele simptome respiratorii. Riscul de deces pentru fumatorii de peste 25 de tigari pe zi este de 20 de ori mai mare decat al nefumatorilor. De la diagnostic, durata de supravietuire pentru inca 5-10 ani a fost estimat la 50%. Pentru persoanele cu BPOC severa (valori VEMS mai mici de 1 litru) sansa de supravietuire de 1-3 ani.

...