Inhalare de fum


Piept | Medicină generală | Inhalare de fum (Disease)


Inhalare de fum este principala cauza de deces in victimele incendiilor interioare.

Prejudiciul prin inhalare de fum se refera la un prejudiciu ca urmare a inhalarii sau expunerea la produse calde gazoase de ardere. Acest lucru poate duce la complicatii respiratorii grave.

Se estimeaza ca 50-80% din decesele de incendiu sunt rezultatul leziunilor prin inhalare de fum, inclusiv arsuri la sistemul respirator. Fum cald raneste sau ucide printr-o combinatie de daune termice, intoxicatii si iritatie pulmonara si edem, cauzate de monoxid de carbon, cianura si alte produse de ardere.

Simptomele variaza de la tuse si varsaturi la greata, somnolenta si confuzie. Arsuri la nas, gura si fata; firele de par din nara parlite, si dificultati de respiratie / sputa de carbon sunt, de asemenea, semne de leziuni prin inhalare de fum.

Cauze si factori de risc

Iinhalarea de fum dauneaza organismul prin asfixiere simpla (lipsa de oxigen), iritatie chimica, asfixiere chimice, sau o combinatie a acestora.

Aproximativ patru la suta din victimele arse mor din cauza ranilor lor - si in multe dintre aceste cazuri, factorul crucial este inhalarea fumului. Amploarea deplina a prejudiciului poate deveni aparenta doar la cateva zile dupa incidentul in sine.

Diagnostic si Tratament

Testele pot fi efectuate pentru a defini gradul de prejudiciu, inclusiv examinarea cailor respiratorii si a plamanilor, cu un aparat de fotografiat (bronhoscopie).

Tratamentul depinde de amploarea prejudiciului si a ceea ce a ars. Arsuri semnificative la caile respiratorii pot fi tratate cu o intubare (ventilatie mecanica). Nivelurile ridicate de monoxid de carbon sunt tratate cu oxigen suplimentar maxim in fluxul de oxigen si, eventual, hiperbaric. In cazul in care au fost arse materiale plastice in foc si cianura este un motiv de ingrijorare pacientul poate primi kitul de cianura si / sau hidroxocobalamina.

...