Fumat şi renunţare la fumat


General sau altele | Medicină generală | Fumat şi renunţare la fumat (Disease)


Oprirea fumatului determina o serie intreaga de tulburari legate de absistenta, observabile din primele 24 de ore: agitatie anxioasa, iritabilitate, dificultate de concentrare, tulburari de somn, cateodata ameteli si dureri de cap si nevoia imperioasa de a rontai ceva. Daca unele persoane reusesc sa se dezintoxice fara nici un ajutor, majoritatea recurg la un ajutor sub forma de substituenti de tutun, la acupunctura sau auriculoterapie.

Cauze si factori de risc

Dozarea medicamentului, adaptata la obiceiurile tabagice ale fumatorului, este determinate prin test de dependenta la nicotina. In toate cazurile, substituentii de nicotina necesita oprirea totala a fumatului, deoarece fumatul amplifica efectele nicotinei si poate provoca greata, dureri de cap si palpitatii.

Diagnostic si tratament

Eliberati doar pe baza de retete medicale, substituentii de tutun se prezinta sub forma de timbre transdermice (patch) sau guma de mestecat (chewing-gum) ce contin nicotina cu concentratii diferite. Scopul administrarii acestor medicamente este acela de a ajuta pacientul sa-si infranga dorinta de a fuma prin reducerea treptata a cantitatii de nicotina eliberata, pana la dezintoxicare completa.

Plasturii sunt pansamente care se lipesc pe piele, si au dimensiuni proportionale cu doza de nicotina. Datorita dispozitivului transdermic, nicotina continuta in acest plasture traverseaza pielea, ajunge in sange si actioneaza asupra sistemului nervos, permitand astfel fumatorului sa nu aiba simptomele produse de oprirea fumatului.

In cazul gumei de mestecat cu nicotina acesta ajunge in sange prin intermediul salivei. Guma de mestecat e folosita de fiecare data cand apare nevoia de a fuma, dar isi pierde eficacitatea dupa 30 de minute de masticatie. Se prescriu un numar limitat de gume zilnic pentru a evita supradozajul.

Celelalte metode pentru oprirea fumatului sunt adesea foarte utile, nu pentru a suprima in totalitate simptomele absistentei , ci mai ales pentru consolidarea motivatiei pacientilor.

Acupunctura consta in plasarea de ace in puncte precise de la suprafata corpului, care se mentin timp de 20 pana la 40 de minute. Ea poate determina disparitia nevoii de a fuma prin provocarea unei anume repulsii fata de tigara. Tratamentul dureaza trei saptamani si include 1-5 sedinte saptamanal.

Psihoterapia de grup consta in intalniri ale fumatorilor care doresc sa se lase de fumat in prezenta medicilor. ...