Sforăit (somnoplastie)


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Sforăit (somnoplastie) (Disease)


Descriere

Procedura numita somnoplastie presupune înlaturarea barierelor cailor respiratorii. Sforaitul este o problema nu numai pentru partenerul pacientului, ci pentru propria lui sanatate.

Modificarea stilului de viata, scaderea in greutate, renuntarea la fumat, alcool si chiar o interventie chirurgicala sunt unele dintre metodele disponibile pentru persoanele cu somn zgomotos. Sforaitul este adesea o consecinta a aparitiei de apnee, o afectiune caracterizata prin repetate pauze in respiratie.

Cauze si factori de risc

Când dormim, zona din partea din spate a gatului, uneori, se îngusteaza. Aceeasi cantitate de aer care trece prin aceasta deschidere mai mica poate provoca tesuturile din jur sa vibreze la deschidere, care, la rândul lor, pot provoca sunetele de sforait. Aceasta poate fi asociata cu boli grave, cum ar fi hipertensiunea arteriala, infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Diagnostic si Tratament

Pentru a stabili tipul de tratament care se aplica la un pacient care sforaie, în primul rând este nevoie de o graphia de somn, care consta în monitorizarea somnului pacientului pe timp de noapte. Acest lucru este, de asemenea, urmat de un control ORL, pentru a detecta daca exista cauze locale ale sforaitului aparitie. Posibilitati de alimentatie inainte de culcare ar trebui sa fie eliminate. În timpul pacientii de monitorizare sunt urmate atât activitatea creierului si nivelul de oxigen din sange sau miscari involuntare picioarelor.

Oamenii care sforaie ar trebui sa piarda în greutate, renunte la alcool si tutun si de cel putin sapte ore de somn pe noapte. De asemenea, trebuie eliminate înainte de hranire de culcare. Un alt aspect demn de mentionat nu este obtinerea confortului in timpul somnului: saltele temperatura ar trebui sa fie confortabile si au aer pentru a fi aproximativ 21 de grade Celsius. tacere si întuneric a camerei sunt de asemenea importante. În cazul în care aceste solutii se dovedesc ineficiente, tulburari de somn specialisti sugereaza folosirea fani speciale pentru a mentine caile respiratorii deschise, si gura de o proteza, aplicat numai pe timp de noapte. Proteza va împinge în fata maxilarului si permite respiratia normala.

Chirurgia este o alta optiune, atunci când sforaitul devine de nesuportat. Metoda consta în eliminarea o parte a palatului. Tehnica se numeste recenta somnoplastie. Este nevoie de interventii chirurgicale cu laser pentru a elimina obstacolele din caile respiratorii. Perioada de recuperare dupa o interventie chirurgicala, cum ar este de doua pâna la trei saptamâni. Somnoplastie se poate face în clinici de specialitate, dotat cu aparatura de ultima.

...