Anxietate socială


General sau altele | Psihiatrie | Anxietate socială (Disease)


Descriere

Fobia (si anxietatea), manifesta o teama excesiva sociala a unei persoane de a nu se face de râs sau nu sa fie judecat negativ de catre altii. Aceasta frica poate aparea în contexte sociale diferite: unii se tem sa scrie în fata altor oameni, altii se tem sa manânce sau sa bea în fata altora. Pentru unele persoane cu anxietate sociala, o întâlnire poate crea probleme profesionale, cu mult înainte de aceasta se va întâmpla, si chiar si dupa ce au avut loc.

Aceste simptome fizice (batai de inima, transpiratii, înrosirea fetei, disconfort abdominal, tensiune musculara si tremor) se întâmpla în anumite contexte sociale în care se simt anxiosi.

Cauze si factori de risc

Anxietate sociala nu este doar timiditate excesiva, ci o tulburare care poate afecta viata unei persoane atat profesionala cat si personala: de la a merge la un interviu pentru un loc de munca, la o intalnire romantica, toate cazurile care pot fi un pericol social, persoana cu anxietate sociala simt ca le pot ocupa. Anxietate sociala apare de obicei în copilarie la adolescenta - vârsta de 13 de ani.

În general, persoanele cu anxietate sociala a introduce o frica intensa de ridicol, nu pentru altii; este îngrijorat cu privire la modul în care se simt si cum se comporta cu altii, ei se tem ca altii vor judeca; simt o frica intensa în jurul valorii in fata altor persoane, mai ales în jurul valorii in fata persoanelor pe care le considera importante sau persoane necunoscute; sa încerce sa evite locurile unde mai multe persoane; au dificultati in a face prieteni sau de a mentine relatiile sociale.

Anxietate sociala afecteaza gândirea, starea de spirit si comportament. De asemenea, daca pastrati tulburari si comportamentul disfunctional creeaza la rândul sau, o serie de probleme: abandon scolar sau de pierderea locului de munca, dificultati în initierea si mentinerea unei relatii intime, dificultati în dezvoltarea unei cariere.

Diagnostic si Tratament

Fara tratament de specialitate, tulburare poate persista toata viata. Adesea problema este minimizata de altii care amana tratamentul chiar si de ani de zile.

Plan de tratament de anxietate sociala în terapia cognitiva comportamentala se face în colaborare cu clientul si în functie de nevoile special, cognitiv-comportamentale ale sale.

...