Entorsă


General sau altele | Ortopedie | Entorsă (Disease)


Intinderea gambei apare atunci cand ligamentele care fac legatura intre oasele piciorului si gamba sunt rasucite. Desi entorsele gleznei frecvente nu sunt intotdeauna leziuni minore, aproximativ 25% dintre cei care au suferit o entorsa a gleznei vor prezenta pe termen lung durere articulara si sensibilitate.

La inceput apare de cele mai multe ori o durere extrema care se amelioreaza in interval de o ora. Multe persoane simt sau aud in momentul entorsei senzatia de rupere a ligamentelor sau o pocnitura. Daca o entorsa nu se vindeca in mod corespunzator, articulatia gleznei va deveni predispusa catre o noua leziune. Acest lucru apare si la un traumatism minor, cum este cel la coborarea unei pante sau mersul pe o suprafata pavata. Unele persoana acuza durere si edem care persista.

Leziunile ligamentelor variaza de la simple intinderi sau rasuciri minore catre rasuciri severe de ligamente. Se va face o stadializare a leziunii de catre medicul specialist:

- gradul I reprezinta intinderea sau o mica ruptura a ligamentelor, prezentand o usoara sensibilitate, edem (umflare a gleznei) si rigiditate. Este posibil mersul cu o mica durere

- gradul II reprezinta o rupere mai mare de ligamente dar nu totala cu durere, edem si echimoza (invinetire) moderate. Zonele lezate sunt sensibile la palpare si exista durere in timpul mersului

- gradul III reprezinta ruperea completa a ligamentului afectat insotita de edem si echimoza severe. De cele mai multe ori mersul este imposibil intrucat glezna se poate deplasa in exterior si exista o durere puternica, desi durerea initiala poate sa scada imediat in intesitate.

Cauze si factori de risc

Entorsele de glezna apar atunci cand ligamentele care fac legatura intre oasele piciorului si cele ale gambei sunt intinse sau rupte.

O leziune prin inversiune, cea mai frecventa cauza de entorsa de glezna, apare atunci cand glezna este rotata in exterior si talpa piciorului este adusa in interior. Rezulta astfel intinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gambei. Intr-o entorsa de glezna inalta, un tip mai rar de entorsa de glezna, ligamentele superioare si cele din exteriorul gambei sunt de asemenea rasucite, marind astfel severitatea entorsei si timpul de vindecare.

Intr-o leziune prin eversiune, glezna se roteste in interior si talpa piciorului spre exterior, lezand ligamentele din partea interioara a articulatiei.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examenul fizic vor fi efectuate. Teste precum raze X se pot face pentru a exclude o leziune osoasa. Un RMN este necesar pentru a identifica prejudiciul ligamentul specific si pentru a determina severitatea daunelor.

Cele mai multe entorse au nevoie doar de o scurta perioada de imobilizare. Medicamentele anti-inflamatorii (ibuprofen, naproxen) si acetaminofen pot fi prescrise. Leziuni mai semnificative pot beneficia de terapie fizica.