Cancer cu celule scuamoase (tumoră)


Piele | Oncologie | Cancer cu celule scuamoase (tumoră) (Disease)


Cancerele si specificitatiile lor sunt dificile in enumerarea tuturor simptomelor. Cu toate acestea, o pierdere semnificativa in greutate, mai mult sau mai putin rapida, lipsa poftei de mancare, oboseala intensa, pierderea de sange in scaun sau in gura, in cele din urma durerea sunt semne diferite, care pot fi asociate cu prezenta functionala a cancerului.

Cauze si factori de risc

Cancerul este o boala care este un mecanism de proliferare neintrerupta de celule. Se mentioneaza ca in Europa si in America de Nord, cancerul pulmonar se atribuie predominant fumatului in 90%, cazurile de cancer colorectal sunt legate, probabil, in parte de dieta, si in cancerul de san cauzele sunt mai putin clare. In Africa se remarca frecventa de cancer de ficat in zonele endemice pentru hepatita B si cea a cancerului de col uterin in tarile in care natalitatea este inca ridicata si in cazul in care igiena este slaba, ceea ce are ca urmare un nivel ridicat de boli cu transmitere sexuala (papilom sau herpes), care pot fi la originea tumorilor lor proprii.

Diagnostic si Tratament

Cancerele silentioase de multe ori au tendinta de a intarzia diagnosticul si avertizeaza medicii care vad pacientii nu numai in stadiu deja avansat al bolii. Uneori, boala este descoperita accidental, in timpul unei vizite sau unui examen medical de sange.

Diagnosticul se face prin examen clinic, prin teste de laborator, radiologice si examene endoscopice dupa biopsie. O data declansate prin activarea oncogenelor, care au suferit sau nu mutatie, si din cauza pierderii sau alterarii prin mutatie a uneia sau mai multor antioncogene, cancerele sufera o crestere a malignitatii care le face din ce in ce mai capabile sa ocoleasca obstacolele pe care organismul sau tratamentele le pun in calea lor. Ele avanseaza, de asemenea, in organism, adica se intind pe loc in mod caracteristic in tesutul de origine si in tesuturile invecinate, putand fi responsabile de compresia organelor. In acelasi timp, ele disemineaza la distanta, prin mici focare distincte, metastazele. Avansarea anatomica a cancerului trebuie sa fie evaluata prin diferite examene complementare (scanografie, imagerie prin rezonanta magnetica, scintigrafie). Aceasta evaluare permite o clasificare a fiecarui cancer care, asociata cu caracteristicile sale histologice, permite alegerea tratamentului cel mai bine adaptat.

...