Sindromul Steven Johnson


Piele | Dermatologie | Sindromul Steven Johnson (Disease)


Descriere

Sindromul Stevens-Johnson este o afectiune rara, grava, in care pielea ta si mucoasele reactioneaza grav la un medicament sau infectie. Adesea, sindromul Stevens-Johnson incepe cu simptome asemanatoare gripei, urmate de eruptii cutanate rosii sau purpurii dureroase care se raspandeste si provoaca în cele din urma stratul superior al pielii.

Semne si simptome ale Stevens - Johnson includ: umflarea fetei, umflarea limbii, dureri de piele, urticarie, eruptii cutanate rosii care se raspandeste de la ore la mai multe zile; ardere a pielii si a mucoaselor, mai ales gura, nasul si ochii ; descuamarea pielii. Oameni cu sindromul Stevens-Johnson experimenteaza unele simptome înainte de a dezvolta eruptii cutanate: febra, dureri în gât, tuse, ochi care înteapa.

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a Stevens - Johnson nu poate fi întotdeauna identificata. De obicei, sindromul apare din cauza unei reactii alergice ca urmare a administrarii de medicamente, ca raspuns la o infectie sau o boala. Administrarea de medicamente este cea mai frecventa cauza a Stevens - Johnson.

Cauzele sunt de natura infectioasa si includ herpesul, HIV, hepatita, difterie, febra tifoida. În alte cazuri, Stevens - Johnson poate fi cauzata de stimuli fizici, cum ar fi radiatiile ultraviolete sau terapia.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul se face intr-o unitate de terapie intensiva. În cazul în care pielea este regenerata, nu este nevoie de grefe de piele. Medicamentele utilizate în mod obisnuit în tratamentul sindromului Stevens-Johnson includ: medicamente de dureri pentru a reduce disconfortul, antihistaminice pentru a calma mancarimea, antibiotice pentru a controla infectia, atunci când este necesar, pentru a reduce steroizi topici inflamatie a pielii. Utilizarea de corticosteroizi este incerta, aceste medicamente scazând puterea sistemului imunitar si promovand infectia.

...