Cancer de stomac (cancer gastric)


Abdomen | Oncologie | Cancer de stomac (cancer gastric) (Disease)


Cancerul gastric este o boala maligna care incepe in mucoasa gastrica, reprezentand una dintre cele mai frecvente afectiuni maligne viscerale, fiind a doua cea mai frecventa dupa neoplasmele pulmonare. Distributie la nivel mondial este variabila, cel mai intalnit in Japonia, China, Europa de Est.

Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric. Cancerul gastric este o boala maligna in care celulele canceroase apar in mucoasa gastrica si apoi se extind dincolo de peretele gastric. Cel mai frecvent tip histologic de cancer gastric este adenocarcinomul.

Simptomele initiale ale cancerului gastric sunt nespecifice, adesea sugereaza dispepsia ulcerului gastro-duodenal. Pacientii si medicii au tendinta de a nu da importanta simptomelor si le trateaza ca o conditie de acid. Mai tarziu, senzatie de plenitudine precoce poate sa apara in cazul in care cancerul blocheaza regiunea pilorica sau daca stomacul nu mai este relaxat secundar tumorii. Scadere in greutate, de obicei, din cauza dietei, hematemeza si melena sunt rare, dar anemia secundata sangerarilor oculte este adesea prezenta.

Cauze si factori de risc

Incidenta este mai mare la barbati si varsta medie la aparitia este de 70 de ani la barbati si 75 femei.

Numeroase studii experimentale, clinice si epidemiologice de interventie demonstreaza multi factori de risc care pot actiona simultan sau succesiv. Alimentatia este unul dintre cei mai importanti factori de mediu implicati in patogenia cancerului gastric. Consumul de alimente conservate prin uscare si fum, excesul de sare, transformarea nitratilor la nitriti, consum mai mic de fibre dietetice, aport scazut de seleniu sunt surse cancerigene.

Diagnostic si Tratament

Pacienti suspectati de cancer gastric necesita endoscopie, biopsii multiple si examen citologic. Cei care au avut neoplasm au nevoie dee examinare pentru a determina extinderea tumorii.

Prognosticul depinde de stadiul tumorii, dar este, de obicei negativ, rata de supravietuire de 5 ani este de 5-10%. Cancerul gastric timpuriu este caracterizat prin limitarea muscularii ce formeaza tumora, cu sau fara a afecta mucoasa, cu sau fara metastaze ganglionare, cu o supravietuire de 5 ani intre 79-94%.

Cancerul de stomac poate fi tratat cu: interventii chirurgicale, numite gastrectomie, pentru a elimina toate sau o parte din stomac, precum si o parte din tesutul inconjurator al stomacului, chimioterapie, radioterapie.

...