Accident vascular cerebral


Cap | Neurologie | Accident vascular cerebral (Disease)


Un accident vascular cerebral (AVC), este o afectiune caracterizata prin pierderea rapida a functiei creierului cauzate de o perturbare în furnizarea de sange la creier.

Exista doua tipuri de accident vascular cerebral. Cel mai comun tip, accident vascular cerebral ischemic rezultat dintr-un blocaj într-o artera. Alt tip, accident vascular cerebral hemoragic apare atunci cand un vas de sange are o scurgere sau explodeaza. Accidentele vasculare cerebrale ischemice pot fi cauzate de artere infundate. Grasimile, colesterolul, precum si alte substante se colecteaza pe peretii arterelor, formand o substanta lipicioasa numita aterom.

Aceste simptome de accident vascular cerebral depind de ce parte a creierului este deteriorat. În unele cazuri, o persoana poate sa nu stie ca a avut un accident vascular cerebral. O durere de cap poate sa apara, mai ales daca este accident vascular cerebral cauzat de sângerare la nivelul creierului. Simptomele pot include: confuzie sau pierderi de memorie, dificultati la înghitire, dificultati de scris sau de citit, ameteli sau senzatie anormala de circulatie (vertij), pierderea echilibrului si a coordonarii; senzatie de amorteala sau furnicaturi pe o parte a corpului, probleme de vorbire si la mersul pe jos.

Cauze si factori de risc

Un accident vascular cerebral hemoragic apare atunci când un vas de sânge în acea parte a creierului devine slab si izbucneste deschis, cauzând sângerare în creier.

Factorii de risc ai accidentului vascular cerebral includ: antecedente personale sau familiale de atac de cord, accident vascular cerebral; hipertensiune arteriala; colesterol ridicat, fumatul sau expunerea la fumul pasiv, diabet zaharat, suprapondere sau obezitate, lipsa de activitate fizica, boli cardiovasculare, inclusiv insuficienta cardiaca, un defect cardiac, infectie la inima, sau ritm cardiac anormal, utilizarea pilulelor contraceptive sau terapii hormonale care includ estrogen; consumul excesiv de alcool, utilizarea de droguri ilicite, cum ar fi cocaina si amfetamine.

Diagnostic si Tratament

În scopul de a ajuta la determinarea cauzei unui accident vascular cerebral o scanare CT sau RMN a creierului sunt adesea efectuate.

Tratamentul de urgenta pentru un accident vascular cerebral depinde de accidentul vascular cerebral - ischemic, prin blocarea unei artere sau hemoragic care implica sângerare la nivelul creierului. Pentru a trata un accident vascular cerebral ischemic, medicii trebuie sa restabileasca rapid fluxul de sange la creier. Tratamentul de urgenta in accidentul vascular cerebral hemoragic se concentreaza pe controlul sângerarii si reducerea presiunii în creier. Chirurgia de asemenea, poate fi folosita pentru a ajuta la reducerea riscului pe viitor.

...