Hemoragie subarahnoidiană (sângerare creier)


Cap | Neurologie | Hemoragie subarahnoidiană (sângerare creier) (Disease)


Hemoragia subarahnoidiana (HSA) este o patologie speciala in boli neurologice, apare in special la tineri, in sanatate deplina. 60% dintre persoanele cu HSA sunt femei, riscul poate fi potentat de utilizarea contraceptivelor orale. HSA este o complicatie cerebrovasculara importanta ale sarcinii, a fost raportata la o rata de 1: 1100 - 1: 2500 din femeile gravide.

HSA este caracterizata prin patrunderea sangelui in spatiul subarahnoidian, provocand un sindrom meningeal. Sangele in spatiul subarahnoidian poate proveni din patru surse: vasele cerebrale, care in mod normal, sunt gasite in acest spatiu, o hemoragie cerebrala parenchimatoasa, caz in care sangele poate ajungein spatiul subarahnoidian prin ruperea cortexului sau inundatii ventriculare; plexul coroid ce urmareste calea sistemului ventriculare; ruptura spatiului arahnoid subdural.

Cauze si factori de risc

Din punct de vedere al cauzelor si modului de producere, HSA se impart in: primare – caz in care sangerarea are ca sursa vasele din spatiul subarahnoidian sau spinal, iar sangerarea se produce spontan; secundare – caz in care sangele provine din parenchimul cerebral.

Cele mai frecvente cauze ale HSA sunt ruptura unui anevrism sacular intracranian si malformatiile arterio-venoase intracraniene. Alte cauze sunt reprezentate de efractia in spatiul subarahnoidian a hemoragiilor intracerebrale, sangerarea la nivelul cisternelor perimezencefalice sau afectiunile sistemice. O parte din HSA au etiologie neprecizata. Anevrismele arterelor cerebrale Incidenta anevrismelor arteriale cerebrale variaza intre 39% si 76. 1%.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru stabilirea diagnosticului, cum ar fi CT si punctia lombara pot fi efectuate pentru a exclude o sangerare mica.

Tratamente specifice depind de cauza de sangerare. Orice anomalii asociate sangerari vor fi inversate, precum si controlul tensiunii arteriale este important.

...