Hematom subdural (sângerare creier)


Cap | Neurologie | Hematom subdural (sângerare creier) (Disease)


Hematomul subdural (HSD) este o colectie de sange care are loc in cutia craniana craniana intre dura mater si arahnoida (doua din cele trei acoperiri ale sistemului nervos central). Ea poate aparea la orice varsta, de la copii la varstnici, cel mai frecvent de la un prejudiciu. Astfel, 25% dintre pacientii cu traumatism cranian vor dezvolta un hematom subdural.

Dimensiunea hematomului depinde de cantitatea de sangerare si dezvoltarea de edem cerebral va ajuta la oprirea sangerarii. Sangele este varsat pe zone mari ale creierului, care favorizeaza aparitia hipertensiunii intracraniene datorita compresiei creierului. HSD apare in primele 3 zile dupa un prejudiciu, este compus din cheaguri de coerenta gelatinoase rosii si sange mai putin lichid. HSD subacut apare intre 3-21 de zile de la prejudiciu si consta in cheaguri gelatinoase si o cantitate mai mare de sange.

HSD cronic apare dupa 3 saptamani de la prejudiciu si consta intr-o capsula care contine sange. Simptomele de colectare vor depinde de intensitatea si severitatea leziunilor cerebrale. Tabloul clinic care apare cu HSD acut este: existenta unei traume cerebrale cu alterarea starii de constienta imediat. Pare a fi o pierdere scurta a constientei sau, in cazuri severe, o deteriorare profunda a constiintei.

Perioada de remisiune este de obicei scurta (cateva ore), poate fi mascata de dureri de cap persistente, ameteli, stare generala afectata. In formele supraacute (coma timp de 2-4 ore) Perioada de remisiune pot fi absente, apare rapid agravarea.

Cauze si factori de risc

Traumatismele cerebrale sunt cel mai frecvent responsabile pentru aparitia unui hematom subdural, o astfel de leziune care apare in accidente rutiere, agresiuni sau caderi de la inaltime. Aparitia hematomului subdural poate fi cauzata de medicamente anticoagulante: heparina, warfarina, coagulopatie, dupa interventii chirurgicale, anevrisme intracraniene, malformatii arterio-venoase; sindromul copilului zguduit.

Diagnostic si Tratament

Un hematom subdural este o condition ce poate necesita interventii chirurgicale de urgenta pentru a reduce presiunea din interiorul creierului. Acest lucru poate implica o gaura mica in craniu, care permite sangelui sa se scurga si amelioreaza presiunea asupra creierului. Hematoamele mari sau cheagurile de sange solide pot necesita eliminarea printr-o procedura numita craniotomie, care creeaza o deschidere mai mare in craniu.

Medicamentele utilizate pentru a trata un hematom subdural depind de tipul de hematom subdural, severitatea simptomelor, si cat de multe leziuni ale creierului au avut loc. Diuretice si corticosteroizi pot fi utilizate pentru a reduce umflarea. Medicamente anticonvulsii, cum ar fi fenitoina, pot fi folosite pentru a controla sau a preveni crizele. ...