Hematom subungual (sânge sub unghii)


General sau altele | Medicină generală | Hematom subungual (sânge sub unghii) (Disease)


Un hematom subungual este o colectie de sange in spatiul dintre patul unghiilor si unghie. Hematoame rezulta de la un prejudiciu direct la unghie. Presiunea generata de aceasta acumulare de sange sub unghii provoaca durere intensa. Cel mai frecvent simptom al unui hematom subungual este durere severa, pulsatila generata de presiunea de sange colectata intre unghii si patului unghial.

Cauze si factori de risc

Cel mai adesea, un hematom subungual este o consecinta imediata a unui sindrom de zdrobire ce implica varful degetului de la mana sau de la picior. Exemple comune includ: prinderea degetului intr-o usa, lovitul degetului cu un obiect greu, cum ar fi un ciocan. In unele cazuri, o tumoare de sub unghie poate provoca o zona intunecata, care poate semana cu un hematom subungual.

Diagnostic si Tratament

Daca un hematom subungual a fost cauzat de o lovitura severa la un deget de la mana sau deget de la picior, solicitati imediat asistenta medicala de la un doctor. Un hematom subungual nedureroas si mic nu necesita, de obicei, nici un tratament. Cu toate acestea, presiunea generata de sange reunit sub unghie poate fi extrem de dureroasa. Pentru a calma durerea, medicii efectua decompresie, ce permite sangelui sa se scurga, scazand presiunea si ameliorand astfel durerea.

...