Arsuri solare


Piele | Dermatologie | Arsuri solare (Disease)


Beneficiile expunerii corecte si rationale la soare sunt foarte bine cunoscute. Pe langa cele de ordin estetic sau psihologic (expunerea la soare avand un rol favorizant in combaterea starilor depresive), acesta favorizeaza sinteza de vitamina D, intervenind astfel in combaterea rahitismului (la copii), a osteomalaciei (la adulti) - prin favorizarea absorbtiei calciului si fosforului din alimente si fixarea lor in oase. De asemenea, expunerea la soare amelioreaza durerile articulare si intareste sistemul imun.

Majoritatea acestor arsuri se manifesta clinic prin dureri locale de intensitate moderata, aparute pe fondul unei zone intens eritematoase si cu sensibilitate modificata. In ciuda simptomatologiei, uneori resimtita intens de catre pacient, aceste leziuni sunt superficiale, interesand doar stratul extern al pielii si incadrandu-se in gradul I de arsuri.

Acest tip de arsuri pot fi tratat cu succes si la domiciliu, daca se respecta cateva sfaturi medicale de specialitate.

Arsurile de gradul II insa, sunt leziuni mai profunde si deci, mai dureroase si care necesita un timp mai indelungat pentru vindecare, ca si un tratament complex. Tegumentul, in acest caz, apare eritematos, edematiat si prezinta flictene (basici sau pustule). Durerea este si ea mai intensa, ceea ce atesta o afectare profunda, implicand chiar si terminatiile nervoase.

Cauze si factori de risc

Pericolele pe termen lung includ: risc crescut de aparitie a cancerului de piele; agravarea unor boli ca lupus eritematos, poliartrita reumatoida, psoriazis; aparitia cataractei (ca efect nociv direct al expunerii intense la soare si de-a lungul unei lungi perioade de timp); cataracta este, la randul ei, una din cauzele de aparitie a cecitatii; modificari pigmentare si structurale la nivelul pielii - aparitia unor pete maronii sau a ridurilor premature.

Expunerea in conditii improprii sau pentru o perioada indelungata la soare, are si alte efecte nocive, pe langa arsurile de piele, precum: insolatie sau alte probleme cauzate de temperaturile excesive, reactii alergice, atat la radiatiile UV, cat si la unele produse de protectie solara, probleme de vedere: scaderea acuitatii vizuale, leziuni ale retinei, mergand pana la pierderea partiala sau totala a vederii.

Diagnostic si Tratament

Din pacate, nu exista nici un tratament rapid de vindecare a arsurilor solare. Odata ce aveti arsuri solare, prejudiciul este facut - desi poate dura de la 12 la 24 de ore dupa expunerea la soare pentru a cunoaste masura deplina si severitatea arsurilor solare, precum si de mai multe zile sau mai mult pentru ca pielea sa înceapa sa se vindece.

Consultati un medic pentru tratamentul arsurilor solare adaca acopera o mare parte a corpului cu blistere, sunt însotite de o febra mare sau dureri severe, arsuri solare severe care nu începe sa îmbunatateasca în termen de câteva zile.

...