Mâncarime a înotătorului (dermatită cercarială)


Piele | Dermatologie | Mâncarime a înotătorului (dermatită cercarială) (Disease)


Mancarimea inotatorului, de asemenea, cunoscuta sub numele de dermatita cercariala, este o eruptie insotita de mancarime cauzata de un parazit care traieste in mod normal la pasarile de apa sau melci de apa dulce. In zilele calde, insorite, in special in apele linistite ale lacurilor cu apa dulce sau iazuri, acesti paraziti pot fi eliberati in apa.

Mancarimea inotatorului este caracterizata de zone rosii, cu mancarimi ale pielii de nivel ridicat. Mancarimea inotatorului de obicei afecteaza numai pielea expusa neacoperite de costum de inot, cizme de pescuit etc. Ea afecteaza fata, palmele si talpile. Eruptii cutanate pot aparea pana la 48 de ore dupa inotul in apele infestate. Daca exista reluare a tratamentului cu acelasi parazit, eruptiile cutanate pot fi severe.

Cauze si factori de risc

In timpul inotului, parazitul poate patrunde. Ei mor foarte repede si produc o eruptie pruriginoasa. Mancarimea inotatorului a fost raportata in tari din intreaga lume, cu nume diferite, cu modificari nationale sau regionale. Desi inconfortabil, pruritul inotatorului este de scurta durata. Eruptiile cutanate dispar in termen de zile.

Mancarimea inotatorului este cauzata de un parazit care migreaza de la melci la rate, gaste, lebede, pescarusi, sobolani si castori. Apoi, apa este parazitata prin fecale infectate si oua. Mancarimea inotatorului nu este contagioasa. Nu este nevoie sa va faceti griji ca veti primi boala de la cineva care prezinta astfel de eruptie. Riscul depinde de o serie de factori de mediu: temperatura aerului si a apei sunt destul de calde pentru melci pentru a se reproduce si creaste, de exemplu, in lunile de vara a anului in multe parti ale lumii. Intoarcerea pasarilor migratoare infectate cu paraziti. Regiunile de apa care contin paraziti, in special de-a lungul tarmului sau in zonele de mica adancime. Petrecerea unui timp mai mare in apa contaminata, este un risc mai mare de a contracta mancarimea inotatorului. Copiii sunt cei mai expusi riscului, deoarece acestia au tendinta de a petrece mai mult timp in apele de mica adancime, folosind un prosop sa se usuce. Unii oameni sunt mai susceptibili pentru aceasta afectiune decat altlii. Cu toate acestea, sensibilitatea poate creste cu fiecare expunere la parazit care provoaca mancarimi inotatorului.

Diagnostic si Tratament

Pruritul poate fi controlata cu medicamente fara prescriptie medicala.

...