Dermografism


Piele | Dermatologie | Dermografism (Disease)


Dermografismul este cea mai comuna forma de urticarie fizica si poate apare alaturi de alte forme de urticarie. Incidenta crescuta a fost raportata in sarcina, mai ales in semestrul al doilea, la debutul menopauzei, la copii atopici si la pacientii cu boala Bechcet. Dermografismul simplu este cea mai comuna varianta iar pacientii cu aceasta forma sunt asimptomatici. Totusi alte forme sunt asociate cu prurit afectind semnificativ calitatea vietii pacientului. Cei mai multi pacienti cu dermografism sunt sanatosi. S-a descris o asociere cu boala tiroidiana la unii pacienti dar inca controversata.

Dermografismul poate apare la persoane de orice virsta dar este mai frecvent la adultii tineri. Maximul de incidenta este in decada a doua si a treia de viata. Tumefierea se dezvolta de obicei la 5-10 minute de la atingerea pielii si persista pentru 15-30 de minute. Se pot dezvolta edeme gigantice daca dermografismul este profund.

Formele intermediare si tardive ale dermografismului sunt de asemeni descrise. Acestea se dezvolta mai lent si pot tine citeva ore pina la zile. La pacientii cu dermografism simptomatic eruptia pielii este asociata cu prurit care este mai sever noaptea.

Cauze si factori de risc

Simptomele pot fi agravate de caldura, bai calde, presiunea minora (frecarea, zgarieturi sau stergere cu un prosop), exercitii fizice, stresul si emotiile, senzatia de mancarime si umflaturi poate afecta toate suprafetele corpului. Dar scalpul si organele genitale sunt rareori implicate. Au fost raportate vulvodiia si dispareunie la pacientii cu dermografism simptomatic.

Diagnostic si tratament

Pacientii cu dermografism simplu sunt asimptomatici si nu necesita terapie.

Recunoasterea problemei, evitarea factorilor fizici precipitanti, reducerea stressului si a anxietatii sunt metode importante medicale. De asemeni scarpinatul pielii uscate poate fi redus prin aplicarea de emoliente. Dermografismul simptomatic pare a avea cea mai buna evolutie dintre toate urticariile cronice cu vindecare la 5 ani de 36% si la 10 ani de 51%.

...