Sifilis (treponema pallidum)


General sau altele | Medicină generală | Sifilis (treponema pallidum) (Disease)


Descriere

Sifilisul este o boala / infectie cu transmitere sexuala, care netratata poate duce la complicatii majore. Simptomele apar în timpul perioadelor de activitate, in perioadele de latenta nu exista simptome, dar pacientul este înca infectat.

Cauze si factori de risc

Oricine vine in contact cu o persoana infectata cu sifilis se poate imbolnavi. Actul sexual nu este necesar sa fie transmisa infectia, acest lucru poate fi realizat prin simplul contact cu gura, rect sau organele genitale ale unei persoane infectate. Sifilisul este o infectie provocata de bacterii numite Treponema pallidum.

Leziunile apar de obicei pe organele genitale externe: vagin, anus sau rect. Pot aparea leziuni, uneori, pe buze sau in jurul buzelor. Bacteria intra în organism, de obicei prin membranele mucoase, cel mai frecvent in jurul organelor genitale si ale tractului urinar. Rar, bacteriile intra in organism prin solutii de continuitate ale pielii, cum ar fi taieturi, sau prin sarut daca persoana infectata are o leziune la nivelul gurii sau buzelor. Sifilisul poate fi transmis prin utilizarea unui ac anterior folosit pentru / de o persoana infectata.

Un alt mod de transmitere este prin transfuzii de sânge, dar acest fel este foarte rar, deoarece sângele colectat pentru transfuzii este testat pentru boli cu transmitere sexuala si bacteriile care cauzeaza sifilisul nu dureaze mai mult de 24-48 de ore, în conditii care sunt stocate de sânge pentru transfuzie. Daca sunteti gravida si infectata cu bacterii de sifilis va poate traversa placenta si infecta fatul in orice stadiu al sarcinii sau a nasterii (sifilis congenital).

Sifilisul nu se transmite prin contact casual, cu scaune de toaleta, mânerele portierelor, apa din piscine, cazi de baie, hainele sau feluri de mâncare. O infectie cu Treponema pallidum în trecut, nu protejeaza individul pentru o noua infectie, desi, în cazuri rare, pot sa apara rezistenta la boli care protejeaza individul împotriva unei noi infectii.

Persoana infectata poate fi contagioasa intermitent ani de zile si este întotdeauna contagioasa atunci când leziunile se deschid sau sunt cauzate eruptii cutanate de sifilis.

Diagnostic si Tratament

Principal in terapia pentru sifilis este tratamentul cu antibiotice, de obicei penicilina. Doxiciclina poate fi utilizata daca aveti o alergie la penicilina.

Penicilina este data fie intramuscular sau intravenos, în functie de stadiul de sifilis. Testele de sânge (RPR) sunt de obicei luate pentru a urmari eficacitatea tratamentului.

În cazul în care tratamentul adecvat cu antibiotice este dat pentru sifilis in stadiile sale primare si secundare vindeca complet aceasta boala. În etapa latenta si tertiara sau definitiva a tratamentului sifilisului poate eradica înca si opri în continuare pagube care apar. ...