Scleroză sistemică (sclerodermă)


General sau altele | Reumatologie | Scleroză sistemică (sclerodermă) (Disease)


Descriere

Sclerodermia este o boala cronica, autoimuna care cel mai frecvent afecteaza femeile de varsta mijlocie. Aceasta poate provoca umflarea si pierderea elasticitatii pielii si a bolilor de inima, plamânii, rinichii si tractul gastro-intestinal. Se pare ca unii oameni sunt predispusi genetic la sclerodermie, dar boala apare numai atunci când anumiti factori sau o combinatie a factorilor de mediu (expunerea la anumite substante chimice, de exemplu) o declanseaza. Studiile au gasit anumiti anticorpi la pacientii cu sclerodermie care nu apar in alte boli autoimune.

Cercetarile privind cum si de ce acesti anticorpi apar vor conduce la o mai buna întelegere a mecanismelor care cauzeaza boala. În ciuda unei componente genetice posibile, nu este considerata boala ereditara, sunt cazuri rare în care doua rude apropiate dezvolta boala.

Cauze si factori de risc

Boala este cauzata de o supraproductie de colagen in tesutul conjunctiv al corpului. Colagenulul este in mod normal responsabil pentru mentinerea supletii pielii si a organelor, dar atunci cand este produs in exces, face ca tesutul sa devina gros si imobil.

Sclerodermia este clasificata ca o boala autoimuna. Aceste boli apar atunci când sistemul imunitar utilizeaza arme pentru a lupta impotriva infectiilor, inclusiv anticorpi împotriva tesuturilor organismului sanatos. În sclerodermie, organismul produce anticorpi specifici.

Sclerodermie inseamna piele groasa, dar boala este severa atunci cand afecteaza organele interne, îngrosarea tesutului pulmonar, inima, rinichii, tractul intestinal, muschii si articulatiile. Rigiditatea poate afecta foarte mult sistemul circulator, digestiv si respirator. Nu se stie ce cauzeaza sclerodermia, dar unele studii sugereaza implicarea ambelor forme de debut a factorilor de mediu si a celor genetici.

Diagnostic si Tratament

Scleroderma nu este contagioasa. Expunerea profesionala la prafulului de siliciu (nu silicon) este considerata implicata in dezvoltarea de sclerodermiei ca boala care apare mai ales la barbati. Expunerea la un amestec de solventi utilizati în diluant de vopsea, aufost raportat ca provocând un risc crescut de sclerodermie la femei. Testele de sange pentru a detecta acesti anticorpi sunt utile în determinarea severitatii bolii, desi acesti anticorpi nu sunt prezenti la toti pacientii.

...