Teniază (infecţie cu larve ale teniei)


Abdomen | Medicină generală | Teniază (infecţie cu larve ale teniei) (Disease)


Teniaza este o parazitoza determinata de infectarea organismului uman cu Taenia saginata sau Taenia solium. Teniaza apare in urma consumului de carne infestata cu parazit, carne ce nu a fost suficient de bine preparata termic. Incriminata este carnea de vita (in infectiile cu Taenia saginata) si carnea de porc (infectata cu Taenia solium).

Teniaza determina semne si simptome de intensitate moderata, nespecifice iar in unele cazuri (mai rar, dar posibil) pacientul poate fi complet asimptomatic.

De cele mai multe ori pacientul acuza: dureri abdominale difuze (in cazul Teniei saginata sunt intense si sunt localizate in special in epigastru), greata, varsaturi, modificarea tranzitului intestinal; modificarea apetitului insotita de o scadere inexplicabila in greutate; dureri constante de cap.

Raspunsul organismului la existenta parazitului nu este foarte agresiv si nici specific. Determinarile sangvine pot evidentia eozinofilie moderata (aceasta apare insa in cadrul tuturor parazitozelor) iar determinarile imunologice identifica o fractiune crescuta a Ig E.

Cauze si factori de risc

Carnea este infectata cu parazitul in stadiul de larva (forma imatura a teniei este cisticercul). Cisticercii se localizeaza in special in tesutul muscular striat, cord, dar si in sistemul nervos central si ochi, unde isi pot definitiva maturarea. In cazul in care se consuma accidental carne infectata, cisticercii sunt capabili sa dea nastere viitoarei tenii. In general, in organismul gazdei supravietuieste o singura tenie. Aceasta poate rezista chiar si 20 de ani si poate ajunge la 3-5 metri in lungime.

Corpul teniei este alcatuit din mai multe segmente numite proglote, fiecare capabila sa produca oua. Teniile au in jur de 1000 de proglote care se elimina in functie de cum se desprind de restul corpului (singure sau mai multe proglote o data). Eliminarea proglotelor de Taenia solium se face numai cu materiile fecale, in timp ce proglotele de Taenia saginata se elimina si independent (fapt important in diagnosticul diferential). Segmentul gravid al teniei poate contine in perioada fertila aproximativ 60-70000 de oua (fiecare dintre acesta avand in interior un embrion ce va deveni cisticerc, iar acesta la randul lui se va transforma in adult).

In lipsa unei igiene corespunzatoare, adultii si copii infectati se pot autoinfecta (astfel isi perpetueaza teniaza) in cazul in care nu se spala pe maini dupa ce merg la toaleta. Ei prezinta si un pericol pentru cei din jur, nu doar pentru ei insisi deoarece sunt o permanenta sursa de infectie. Pot atinge cu mainile murdare mancarea altora si astfel persoane sanatoase devin infectate.

Diagnostic si tratament

Medicamentele pe care medicul dumneavoastra le va prescrie depinde de specia de tenie implicata si zona de infectie. Aceste medicamente tintesc tenia adulta, nu ouale, asa ca este important sa se evite reinfectarea. Spalati-va...