Sindromul Barrett (inflamaţie a esofagului)


Gât | Gastroenterologie | Sindromul Barrett (inflamaţie a esofagului) (Disease)


Sindromul Barrett, sau epiteliu columnar ce captusite esofagul inferior, este o afectiune care se refera la o schimbare anormala numita metaplazie in celulele din portiunea inferioara a esofagului.

Acesta este asociat cu urmatoarele simptome: arsuri la stomac frecvente si de lunga durata, probleme de inghitire cunoscut sub numele de disfagie, varsaturi cu sange numite hematemeze, dureri sub stern unde esofagul intalneste stomacul, pierderea in greutate neintentionata, deoarece manancatul este dureros. Atat constatarile macroscopice si microscopice pozitive sunt necesare pentru un diagnostic. In timp ce sindromul Barrett nu poate provoca nici un simptom in sine, unele persoane cu aceasta conditie dezvolta o rara, dar de multe ori fatala, de cancer esofagian numit adenocarcinom esofagian.

Cauze si factori de risc

Sindromul Barrett este cauza inflamatiei cronice. Este o complicatie a bolii cronice de reflux gastroesofagian (GERD), in principal la barbatii albi. GERD este o boala in care exista reflux de lichid de acid din stomac in esofag (tubul inghitire). Este cel mai frecvent provoator de arsuri la stomac.

Diagnostic si Tratament

Desi nu exista nici un tratament pentru sindromul Barrett, exista mai multe optiuni de tratament disponibile, cum ar fi medicamente pentru boala de reflux gastroesofagian sau interventii chirurgicale. Inhibitorii pompei de protoni nu au fost inca dovediti in prevenirea cancerului esofagian. Tratamentul cu laser este utilizat in displazie severa, in timp ce malignizarile evidente pot necesita interventie chirurgicala, radioterapie, chimioterapie sau sistemica.

...