Arterită temporală


Cap | Neurologie | Arterită temporală (Disease)


Arterita temporala este o afectiune grava, frecventa in randul persoanelor care au fost tratati cu doze mari de antibiotice sau au suferit infectii grave.

Simptomele sale principale sunt somnolenta, stare generala de rau si slabiciune. Tratamentul prompt poate îmbunatati imediat si evenimente vor ajuta la îmbunatatirea sanatatii si la normalizarea vietii pacientului. Netratata, va duce la agravarea bolii si a complicatiilor grave. Exista unele simptome grave asociate cu arterita temporala. Este posibil ca multi oameni sa nu observa ca au o problema serioasa, deoarece unele simptome sunt vagi ti relativ minore si sunt adesea uitate sau ignorate. Transpiratie excesiva, febra si senzatie generala de disconfort sunt manifestari comune ale bolii. Ele sunt de obicei cauzate de lipsa fluxului sanguin la nivelul creierului si alte parti importante ale corpului. Dureri la nivelul maxilarului si pierderea poftei de mâncare sunt comune si sunt cauzate de scaderea fluxului de sange in mod normal.

Alte simptome pot fi dureri musculare, dureri de cap severe, sensibilitatea scalpului si chiar orbirea. Atunci când apar tulburari de vedere, ele pot fi tratate prin chirurgie LASIK. În cazuri rare, pacientul poate orbi, fara nici o solutie permanenta pentru a remedia problema. Letargie extrema si pierderea brusca în greutate sunt alte semne ale bolii. Atunci când se pierde mai mult de 5% din greutatea totala a corpului, fara a încerca în special sa se piarda în greutate, motivul ar putea fi o problema serioasa. Aceste simptome pot sa apara în cazul unor diferite conditii medicale, de aceea este important sa observati manifestarile anormale sau diferite, si sa le comunicati medicului.

Cauze si factori de risc

Arterita temporala se dezvolta la pacientii care sufera de polimialgie reumatica. Polimialgie este o afec?iune care provoaca dureri acute severe în umeri, solduri, în special la persoanele în vârsta. Nu se stiu mult mai multe despre ceea ce cauzeaza aceasta boala.

Majoritatea persoanelor diagnosticate cu aceasta conditie sunt de peste 50 de ani. Unii cercetatori au încercat sa demonstreze ca aceasta boala este genetica, dar au fost în imposibilitatea de a obtine raspunsuri solide în acest sens. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de arterita cu celule gigante.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a reduce leziunile tisulare, care pot aparea ca urmare a lipsei de flux de sange. Medicul dumneavoastra va va prescrie probabil corticosteroizil orali. Corticosteroizii sunt de multe ori începuti chiar înainte ca o biopsie saconfirme diagnosticul. Aspirina poate fi, de asemenea, recomandata.

Cei mai multi oameni încep sa se simta mai bine în termen de câteva zile de la începerea tratamentului. Cu toate acestea, e nevoie de tratament pentru 1 - 2 ani. Doza de corticosteroizi este lent redusa. Tratamentul cu corticosteroizi pentru acest timp poate face oas...