Tenosinovită (infecţie teaca tendonului)


General sau altele | Ortopedie | Tenosinovită (infecţie teaca tendonului) (Disease)


Descriere

Este o inflamatie a tecii sinoviale. Acestea pot rezulta dintr-o tulpina de articulatii, reumatism inflamator, o infectie bacteriana sau o boala inflamatorie locala. Simptomele bolii sunt aceleasi, si anume cea a unei umflaturi, durere tendinita, ascutita la palpare atunci când tendonul este imobilizat.

Daca tenosinovita este infectioasa se va continua cu curatari chirurgicale, asociate cu antibiotice adecvate. Aceste tenosinovite pot provoca ruptura de tendon. În cazuri simple, pot fi luate numai în repaus zona dureroasa si luând medicamente. Exemple de tenosinovite pot fi: tenosinovita de Quervain a incheieturii miinii (tendoanele abductor lung al policelui si extensor mic al policelui, tenosinovita flexorilor, tenosinovita piogenica a flexorilor). Tendoanele flexorilor mainii aluneca in tunele fibrocartilaginoase. Straturile visceral si parietal al sinovialei lubrifiaza si hraneste tendoanele. Aceste straturi sunt de obicei vide daca infectia care urmeaza calea celei mai mici rezistente de-a lungul tecii tendoanelor sau inflamatia nu sunt prezente.

Cauze si factori de risc

Infectie pot fi introduse direct in teaca tendonului printr-o rana de piele cele mai multe ori, fie ca extindere de maduva în gonococcus tenosinovite. Diseminarea apare la 3% dintre pacientii cu infectii ale mucoasei. Aproximativ doua treimi din pacientii cu infectie diseminata gonococcus dezvolta tenosinovite.

O complicatie este pierderea miscarilor infectioase comune tendosinovitei. In cazul pacientilor cu artrita reumatoida tenosinovita, tendonul se poate rupe. Ruptura se produce atunci cand trece tendonul sau suprafata aspra a fost erodata de sinovita cronica. Tendonul poate fi slabit de invazia directa sau tenosinovita ischemie reumatoida incadreaza necroza tesuturilor si aportul de sange afectat.

Diagnostic si Tratament

Scopul tratamentului este de a calma durerea si a reduce inflamatia. Odihna este esentiala pentru recuperare. Aplicarea de caldura sau frig a zonei afectate ar trebui sa contribuie la reducerea durerii si a inflamatiei.

Medicamentele anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul pot calma durerea si reduce inflamatia. Injectii locale de corticosteroizi pot fi utile, de asemenea. Unii pacienti au nevoie de interventie chirurgicala pentru a elimina inflamarea din jurul tendonului, dar acest lucru nu este comun. Pentru tenosinovite cauzate de infectie, furnizorul de îngrijire a sanatatii va prescrie antibiotice. În unele cazuri severe, interventii chirurgicale pot fi necesare pentru a elibera puroiul din jurul tendonul. Daca nu exista nici o infectie, o injectie cu steroizi pot fi utilizate pentru a reduce inflamatia.

...