Pneumotorax in tensiune (colaps pulmonar)


Piept | Pneumologie | Pneumotorax in tensiune (colaps pulmonar) (Disease)


Descriere

Pneumotoraxul este rezultatul acumularii de aer în spatiul dintre plamâni si peretele toracic, asa numitul spatiu pleural. Deoarece cantitatea de aer creste, creste si presiunea asupra plamânilor, cauzând colaps (colaps). Impiedica plamanii sa se prabuseasca în mod corespunzator, atunci când inspirati, care provoaca dificultati de respiratie si dureri toracice.

Pneumotoraxul poate deveni amenintator pentru viata daca presiunea din torace impiedica plamanii sa aduca o cantitate adecvata de oxigen din sânge. Pneumotoraxul este determinat, de obicei, de un traumatism la nivelul toracelui, cum ar fi, de exemplu o fractura costala sau punctie rana. Poate aparea, de asemenea, brusc, fara o cauza aparenta (pneumotorax spontan).

Simptomele includ: dispnee (respiratie dificila), de la usoara pâna la severa, în functie de cât de extinsa este colaps pulmonar, dureri în piept, cu debut brusc, severa pe aceeasi parte cu colaps pulmonar. Simptomele se pot agrava daca altitudinea este modificat (de exemplu, zboara sau descrescatoare în adâncime).

Cauze si factori de risc

Pneumotoraxul spontan poate rezulta din leziuni ale plamânilor cauzate de conditii, cum ar fi boli pulmonare obstructive cronice, astm bronsic, fibroza chistica si pneumonia.

Pot sa apara, de asemenea, la persoanele fara boli pulmonare. Acest lucru este în cazul în care o rupe umplute cu aer, cu chisturi si comunicate de aer în spatiul pleural. Oamenii care fumeaza tigari sunt mai sensibile la pneumotorax spontan, comparativ cu nefumatorii. De asemenea, mai multe persoane fumeaza tigari pe zi, mai multe mari sansele de pneumotorax. Simptomele depind de pneumotorax. În cazuri minore, nu va determina nici un simptom. În cazurile severe, simptomele se dezvolte rapid si pot duce la soc.

Diagnostic si Tratament

În cele mai multe cazuri, radiografia toracica este utilizat pentru diagnostic. Medicul dumneavoastra va poate recomanda, de asemenea, teste de sânge faptul ca nivelurile de oxigen din sânge masura. Computered tomografie (CT) sau cu ultrasunete poate fi necesara pentru diagnostic si tratament de severitatea bolii. Schema de compozitie pneumotorax necesita observari doar minore de catre un medic. În unele cazuri, poate fi administrat oxigen, de obicei, o masca. Cazurile mai grave sunt tratate prin introducerea unui ac sau tub in cavitatea toracica. Poate fi nevoie de interventie chirurgicala în cazul tratamentului initial este ineficient sau daca revine pneumotorax.

...