Cancer testicular


Pelvis/Bazin | Oncologie | Cancer testicular (Disease)


Cancerul testicular este o boala care apare atunci cand celulele testiculului se formeaza in mod anormal si necontrolat. Testiculele sunt doua organe genitale masculine, care produc si stocheaza sperma. Testiculele produc testosteron, de asemenea, un hormon masculin. Acestea sunt situate intr-o punga, sub penis numit scrot.

Simptomele comune ale cancerului testicular sunt: umflare si / sau o formatiune chistica in unul sau ambele testicule, durerea testiculara sau scrotala pot lipsi; senzatie de greutate in scrot; sentimentul de jena dureroasa in abdomenul inferior, inghinala sau partea inferioara a spatelui.

Cauze si factori de risc

Cancerul testicular este mai frecvent la albi, la africani si asiatici este neobisnuit. Desi rar, cancerul testicular este mai frecvent la barbati intre 20 si 34 de ani. Acesta este considerat ca fiind unul dintre cele mai curabile forme de cancer, mai ales atunci cand este depistat mai devreme.

Cauza exacta a cancerului testicular este necunoscuta. Cu toate acestea, unele situatii ar putea creste sansele de a dezvolta cancer testicular, dupa cum urmeaza: un testicul necoborat (criptorhidie), care apare atunci cand un testicul nu coboara din abdomen in scrot, in mod normal, testiculele coboara in scrot inainte de nastere sau fat in primele 3 luni dupa nastere; infertilitate; sindromul Klinefelter: o boala genetica care afecteaza barbatii (de obicei, barbatii au un cromozom X si unul Y, dar cei cu sindrom Klinefelter au cel putin doi cromozomi X si, in cazuri rare chiar trei sau patru); antecedente familiale de cancer testicular.

Desi s-a dovedit ca aceste conditii cresc riscul de cancer testicular, majoritatea barbatilor cu acest tip de cancer nu au niciuna dintre situatiile de mai sus.

Diagnostic si Tratament

Unii medici recomanda ca barbatii intre 15 si 40 sa se autoexamineze lunar. Examinarea lunara poate fi recomandata pentru barbatii cu risc de cancer testicular, inclusiv cei cu una sau mai multe din circumstantele de mai sus. Barbati cu risc ridicat ar trebui sa fie examinati in mod regulat de catre medic, pentru ca modificarile nedureroase pot trece neobservate la autoexaminare.

Optiunile pentru tratarea cancerului testicular depind de mai multi factori, printre care tipul si stadiul de cancer, starea generala de sanatate, si preferinte. Optiunile de tratament pot include: chirurgie, radioterapie sau chimioterapie.

...