Tetanos

General sau altele | Medicină de urgență | Tetanos (Disease)


Descriere

Tetanosul este o boala bacteriana grava care afecteaza sistemul nervos, ceea ce duce la contractii musculare dureroase, în special ale maxilarului si a muschilor gatului. Tetanosul poate interfera cu abilitatea de a respira si, în cele din urma, ameninta viata unei persoane. Tetanosul este cunoscut sub numele de trismus.

Cauze si factori de risc

Bacteriile care cauzeaza tetanosului, Clostridium tetani, se gasesc în sol, praf si fecalele animalelor. Atunci când intra într-o rana adânca, sporii de bacterii pot produce o toxina puternica, tetanospasmina, care afecteaza în mod activ neuroni cu motor, nervii care controleaza muschii.

Tetanosul este o intoxicatie acuta a toxinei sistemului nervos central produsa de sporii Bacillus anaerobe Clostridium tetani, si este o boala contagioasa infectioasa tratata în serviciile de boli infectioase, rolul chirurgului fiind acela de a preveni infectia, si o data ce infectia apare, de a trata tetanosul la intrare.

Poarta este un germene teluric (se gaseste cel mai frecvent sub forma de spori în sol, în special în zonele fertilizate cu gunoi de grajd), pot exista în intestinul gros si subtire, chiar oameni si animale, care se elimina prin fecale. Aceasta explica tetanosului posibil postoperator si posibila aparitie la pacientii care au suferit rani dupa ani de razboi, cicatricile pastrand sporii bacilului tetanic.

Diagnostic si Tratament

Medicii diagnostica tetanosului bazandu-se pe un examen fizic, istoric medical si imunizare, precum si semne si simptome de spasme musculare, rigiditate si durere. Testele de laborator, în general, nu sunt utile pentru diagnosticarea tetanosului. Din moment ce nu exista nici un leac pentru tetanos, tratamentul consta în îngrijirea ranilor, medicamente pentru a usura simptomele si de ingrijire.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».